Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοπάνα στην κουζίνα: Ψευδοσεβίτσε για ώρες δύσκολες

του Νικόλα Γιατρομανωλάκη Συνταγέςτόνος, κονσέρβες, σεβίτσε, πιπεριές, κόλιανδρος, λάιμ

Η συγκεκριμένη συνταγή δεν αποτελεί υψηλή μαγειρική, προφανώς, αλλά προέκυψε ως λύση ανάγκης, ένα από αυτά τα βράδια που φτάνεις σπίτι πεινασμένος και κουρασμένος αλλά απλώς δεν σου πάει να ξαναπαραγγείλεις σουβλάκια και ντρέπεσαι και λίγο γιατί πια σε αναγνωρίζουν όλα τα ντελιβεράδικα της περιοχής από τη φωνή σου.

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποια καταστήματα με τρόφιμα και χρηστικά που μένουν ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ (πέστε να με φάτε που τα υποστηρίζω, αλλά εμένα με έχουν σώσει) και πας και αγοράζεις δυο-τρία υλικά και κάνεις κάτι σχετικά αξιοπρεπές και αναπάντεχα νόστιμο.

Το παρόν, λοιπόν, αποτελεί προϊόν αυτοσχεδιασμού όταν βρέθηκα να κοιτάζω πάλι τις κονσέρβες τόνου στο ράφι και δεν ήθελα να φάω κλασική τονοσαλάτα. Τα δύο βασικά υλικά του ψευδοσεβίτσε (πέραν του τόνου φυσικά) είναι το λάιμ και ο φρέσκος κόλιανδρος και αυτά είναι ακριβώς που προσδίδουν και αυτή την ψευδαίσθηση σεβίτσε. Κάποτε και τα δύο αυτά υλικά ήταν δυσεύρετα αλλά ας όψεται ο καπιταλισμός και πλέον μπορείς να αγοράσεις κόλιανδρο φρέσκο ακόμα και στις 22:53 με τιμή κάτω του ενός ευρώ.

Υλικά για 2-3 άτομα

  • 2 κονσέρβες τόνου σε ελαιόλαδο, αυτές των 160 gr (προφανώς όσο πιο καλή ποιότητα τόσο πιο καλό και το αποτέλεσμα, αλλά η συνταγή σχεδιάστηκε για τόνο μέτριας ποιότητας)
  • ένα ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 3 λάιμ
  • 1 πιπεριά (ό,τι χρώμα θέλετε εκτός από πράσινη)
  • 2 αγγουράκια
  • κάμποσα ντοματίνια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ανοίγω τις κονσέρβες, στραγγίζω καλά τον τόνο και τον ρίχνω σε ένα μπωλ. Με ένα πηρούνι τον διαλύω. Στίβω πάνω του 2 λάιμ. Αυτό το κάνω έτσι, ώστε να κερδίσω χρόνο μαριναρίσματος όσο ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά (γενικά όσο περισσότερη ώρα αφήσεις τον τόνο να μαριναριστεί, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το ψευδοσεβίτσε γιατί θα φύγει η γεύση της κονσέρβας).

Ψιλοκόβω τον κόλιανδρο (κατ’ εμέ, όσο περισσότερος τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα) και τον ρίχνω και αυτόν στον τόνο (ξεκινώ με τον κόλιανδρο για τον ίδιο πάλι λόγο, να φύγει η κονσερβίλα από τον τόνο).

Μετά παίρνω τα υπόλοιπα υλικά (πιπεριά, αγγουράκια, ντοματίνια, κρεμμυδάκια) και τα ψιλοκόβω και αυτά. Αν βαριέστε, αφήστε τα ντοματίνια ολόκληρα, εγώ πάλι τα κόβω. Τα ρίχνω και αυτά στο μπωλ. Στίβω από πάνω το τρίτο λάιμ, ρίχνω λάδι, αλάτι και πιπέρι κατά το δοκούν και ανακατεύω.

Αν έχω πολυτέλεια χρόνου, αφήνω λίγο όλα τα υλικά μαζί να ανακατευτούν οι γεύσεις. Αν όχι, προχωράω στο παρασύνθημα. Το οποίο παρασύνθημα μπορεί να είναι είτε να φαγωθεί το ψευδοσεβίτσε ως έχει είτε να συνδυαστεί με μια σκουροπράσινη σαλάτα (η ρόκα του ταιριάζει πολύ γιατί έχει κάτι το αψύ) για να φτουρήσει ακόμα παραπάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'