Φιστίκι, λεμόνι και φύλλο: η τέλεια τριάδα
Την ιδέα την πήρα από το εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο «Σόφη» στα Σέρβια της Κοζάνης. Εκεί, ανάμεσα σε κομψότατους μικροσκοπικούς μπαμπάδες, ανάλαφρες πουτίγκες και παραδοσιακό καρυδάκι γλυκό, μας κέρασαν ένα αριστούργημα: μικρές τραγανές φωλιές από φύλλο κρούστας γεμισμένες με κρέμα λεμονιού.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, αποφάσισα να κάνω τις δοκιμές μου προσθέτοντας σ’ αυτή τη βασική ιδέα κάτι σαν γέμιση στο φύλλο κρούστας. Όχι οτιδήποτε όμως: φιστίκι Αιγίνης και λεμόνι για μένα είναι ο συνδυασμός που σκοτώνει!
Σιροπιαστές φωλιές με κρέμα λεμονιού
Για 18 κομμάτια
- 6 φύλλα κρούστας
- ½ φλιτζάνι ανάλατη ψίχα φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι βούτυρο για να αλείψω τα φύλλα
Σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1 γεμάτη κουταλιά γλυκόζη
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Κρέμα
- 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές βούτυρο
Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύω τη ζάχαρη με τα τριμμένα φιστίκια. Λιώνω το βούτυρο. Απλώνω το φύλλο στην επιφάνεια εργασίας και με ένα πινέλο το βουτυρώνω καλά. Παίρνω μια κουταλιά ζάχαρη-φιστίκι και πασπαλίζω το φύλλο παντού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το φύλλο κάθετα σε τρεις λωρίδες. Τυλίγω κάθε λωρίδα σε ένα σφιχτό ρολό και κλείνω τις δυο άκρες του για να σχηματιστεί η φωλιά. Την ακουμπάω σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα.
Όταν είναι όλα έτοιμα, τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι οι φωλιές να ροδοκοκκινίσουν.
Ετοιμάζω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά να βράσουν –πέντε λεπτά από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και σιροπιάζω τις φωλιές μόλις βγουν από τον φούρνο.
Για την κρέμα λεμόνι βάζω σε μπεν μαρί (ένα μπολ πάνω από κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) το χυμό του λεμονιού με τη ζάχαρη και το ξύσμα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπώντας δυνατά με το σύρμα προσθέτω ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει. Στο τέλος προσθέτω και το βούτυρο σε κομματάκια και μαγειρεύω ανακατεύοντας μέχρι να γίνει αρκετά πηχτή η κρέμα. Την βγάζω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει, με ένα κομμάτι λαδόκολλα ακουμπισμένη πάνω στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα.
Γεμίζω τις φωλιές με την κρέμα λεμονιού την τελευταία στιγμή πριν τις σερβίρω, για να μη μαλακώσει το φύλλο και να μείνει τραγανό. Οι φωλιές άδειες μπορούν να διατηρηθούν 2-3 μέρες καλά κλεισμένες. Πάντως, μια χαρά τρώγονται και μόνες τους!