Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κάστανα στιφάδο

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκάστανα, κρεμμύδια, μανιτάρια, κρητική κουζίνα, στιφάδο

Άλλο φαγητό είχα στο μυαλό μου γι' αυτή την εβδομάδα, άλλο προέκυψε τελικά! Αυτά συμβαίνουν, φυσικά, όταν συναναστρέφεται κανείς με ανθρώπους και κυρίως μέρη δυνατής γαστρονομικής αξίας, οπότε πιστεύω ότι ο αυθορμητισμός μου θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Ερχόμενη στο εστιατόριο Νυκτερίδα και στο ραντεβού μου με τον Χαράλαμπο Μαστορίδη για να ετοιμάσουμε το χειμερινό μενού, ανάλογα πάντα με τα εποχιακά υλικά, με μεγάλη μου χαρά είδα ότι για πιάτο ημέρας είχε ένα από τα πολύ ιδιαίτερα και αγαπημένα μου κρητικά πιάτα. Κάστανα και μάλιστα μαγειρεμένα στιφάδο από τα χέρια της κυρίας Διαμάντως από τα Σφακιά.

Δεν έχω δοκιμάσει πουθενά αλλού το συγκεκριμένο πιάτο εκτός από εδώ. Και η πρώτη φορά ήταν τόσο συγκλονιστική, που κάθε χρόνο περιμένω τέτοια εποχή την κυρία Διαμάντω να το φτιάξει και να μοσχοβολήσει η κουζίνα κανέλα, δάφνη και μοσχοκάρφι. Το στιφάδο δεν το τρώω γενικότερα, είτε είναι με κρέας είτε με θαλασσινά. Το πάντρεμα όμως του κάστανου με το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά, είναι πραγματικά μια έκρηξη για τον ουρανίσκο και υπάρχει απόλυτη αρμονία στη γεύση, το άρωμα και την υφή. Κοινώς, τα μηνίγγια παίζουν τουμπερλέκι!

Κάστανα με μανιτάρια στιφάδο

  • 1 κιλό κάστανα
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα μανιτάρια Portobello
  • ½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτα
  • αλάτι πιπέρι, 1 ξύλο κανέλα, 4-5 μοσχοκάρφια, 2 φύλλα δάφνης
  • Νερό

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε στον φούρνο για λίγο σε δυνατή φωτιά, για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα. Τα κρατάμε στην άκρη και σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σβήνουμε με το κρασί.

Σειρά έχουν τα κάστανα, που τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε με την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε νερό σχεδόν να τα σκεπάσει και, μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε καρτερικά να σιγομαγειρευτεί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Μόλις η σάλτσα δέσει, το φαγητό μας είναι έτοιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'