Η σαλάτα των ερώτων: άγρια ρόκα, συκομπουκιές, αυγοτάραχο
Η κατάλληλη σαλάτα για το βράδυ με καλή ερωτική συντροφιά και ένα ποτήρι εξαιρετικό λευκό κρασί. Εγώ προτιμώ το κρασί της ξαδέλφης – για την ακρίβεια της γυναίκας του ξαδέλφου. Η Λένγκα Μούντριχα είναι σύντροφος στη ζωή και στα κρασιά του Αποστόλη Μούντριχα (οι παππούδες μας αδέλφια) και το Lenga είναι το δικό της κρασί.
Αλλά αρκετά για τα συγγενικά δικαιώματα - η σκυτάλη περνά στη σαλάτα μας. Η βάση της είναι μικρά διαλεγμένα φυλλαράκια άγρια ρόκας – η προέλευση της τελευταίας είναι από τα χαντάκια στα Αμπέλια της Χαλκίδας. Μπορεί να είναι η δικιά μου αίσθηση αλλά η ρόκα από τα μέρη μας έχει μια αγριάδα και μια πικράδα που απογειώνει τις αισθήσεις και εξυπηρετεί τον τελικό σκοπό.
Μετά έρχονται δύο συστατικά που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την απογείωση. Το ένα είναι ένα ακριβό δώρο της φίλης μου της Ειρήνης Παππά, οι συκομπουκιές με ροζ πιπέρι. Ένα gourmet προϊόν με βάση τα σύκα της Κύμης. Μια δημιουργία της εταιρείας «Συκοφάγος» που βρίσκει έδαφος να δείξει τη δύναμή της στη δύσκολη και απαιτητική αγορά της Γερμανίας. Το άλλο είναι από το εμπόριο. Αυγοτάραχο της εταιρείας «Τρικαλινός».
Η βάση με την άγρια ρόκα έχει ενισχυθεί με κομματάκια από μήλο και αχλάδι καθώς και ξηρούς καρπούς – με καταλυτική την παρουσία της σταφίδας, ξανθής και μαύρης. Δίπλα στη σαλάτα είναι υπολογισμένο να σταθεί ένα σφηνάκι έκπληξη. Λάδι, κρέμα λευκού βαλσαμικού ξυδιού με λεμόνι και πορτοκάλι και μείγμα πιπεριών. Το λάδι είναι παραγωγή της «Staya Farm» από τη Χαλκίδα και το βαλσαμικό της «Παπαδημητρίου» από την Καλαμάτα. Δεν το πίνετε – είναι για τη σαλάτα...
Η σαλάτα κοστίζει αλλά αξίζει... Άλλωστε, τιμή δεν έχει η αγάπη και πού να υπολογισθεί εκείνη που συνοδεύει τον έρωτα!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Αβγοτάραχο, το δικό μας χαβιάρι
- Ρόκα, η δροσερή και πιπεράτη
- Ταραχές στην ατάραχη λιμνοθάλασσα
- Κοκοράκι με πλιγούρι: και τι πλιγούρι!
- Η τρίχρωμη σαλάτα του καλοκαιριού
- Η σαλάτα στη φωλιά της
- Μεζές για το τέλος της λιτότητας
- Αυγουστιάτικη πανδαισία
- Η «γερμανική» μου σαλάτα
- Σαλάτα με γλυκοπατάτες, παντζάρια, φέτα και ρόδι