Αλεξανδρινός μεζές: κιμαδοπιτάκια φουρνιστά
Την αλεξανδρινή καταγωγή μου δεν την μνημονεύω συχνά. Μόνο όταν μπαίνω στην κουζίνα και, τηλεφωνώντας σε μαμά και γιαγιά, προσθαθώ να θυμηθώ πώς φτιάχνεται το ένα ή το άλλο φαγητό. Μέρες τώρα γύριζαν στο μυαλό μου τα hawawshi, τα περίφημα αιγυπτιακά κιμαδοπιτάκια που θυμίζουν πολύ το λαχματζούν. Κιμάς αρνίσιος ανακατεμένος με κρεμμύδι, σκόρδο και μυρωδικά, που μπαίνει ανάμεσα σε δύο κομμάτια ζύμης και ψήνονται στον φούρνο. Συνηθίζεται σε πολλά εστιατόρια της Αιγύπτου αν και εγώ ως παιδάκι το γνώρισα σαν φαγητό δρόμου, στο χέρι. Ανέβαλλα συνεχώς την ετοιμασία τους γιατί σκεφτόμουν τον μπελά του χειροποίητου ζυμαριού. Αποφάσισα έτσι να παρακάμψω το ζύμωμα και να τα ετοιμάσω με έτοιμες, χειροποίητες, αφράτες πίτες από γειτονικό εργαστήριο (καθησύχασα ωστόσο τη γιαγιά πως πέρασα το πρωινό μου πλάθοντας).
- 6 πίτες αφράτες άψητες, που να κόβονται εύκολα για να γεμιστούν *
- μισό κιλό αρνίσιο κιμά **
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα επίσης ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- μαϊντανός και κόλιανδρος ψιλοκομμένοι (περίπου μισό φλιτζ. και οι δύο μαζί)
- 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
- ½ κ.σ. πιπέρι Καγιέν ή όποιο άλλο προτιμάτε
- δύο μυτιές από κανέλα και κύμινο
Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα, πιπεριά και τα μυριστικά μαζί με το πιπέρι - όλα εν ολίγοις. Πλάθετε καλά μέχρι ο κιμάς να ενσωματώσει όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Με ένα μαχαίρι κόβετε τις πίτες στη μέση, τώρα θα έχετε 12 ημικύκλια. Τα κόβετε έτσι ώστε να θυμίζουν τσέπες: χαράζετε κάθετα με το μαχαίρι χωρίς να φτάσετε ως κάτω, μέχρι να έχουν άνοιγμα αρκετό για να χωρέσει ο κιμάς.
Μοιράζετε το μίγμα του κιμά στις πίτες προσέχοντας να μη τις παραγεμίσετε, γιατί δεν θα ψηθεί καλά. Με τα χέρια σας τις αλείφετε με ελαιόλαδο, θυμάρι ή ρίγανη και τρις φουρνίζετε πάνω σε σχάρα στρωμένη με λαδόκολλα, στην ίδια θερμοκρασία, για 20 με 25 λεπτά. Μετά τα πρώτα 15 λεπτά ελέγχετε τα πιτάκια, γιατί οι πίτες πρέπει να ροδίσουν αλλά όχι να ξεραθούν και ο κιμάς να ψηθεί καλά. 5 λεπτά πριν το τέλος τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά. Πολλές φορές τυλίγω τα πιτάκια με ένα κομμάτι λαδόκολλας, σαν σουβλάκι, ώστε να μη ξεροψηθούν.
Όσο περιμένετε να κρυώσουν, ετοιμάστε την αγαπημένη μου (και πολύ ταιριαστή τους) σάλτσα: 4 κ.σ. γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, μαϊντανός και λίγη μουστάρδα, ανακατεμένα σε μικρό μπολ με ένα κουτάλι. Γεμίστε τα πιτάκια και σερβίρετε πριν κρυώσουν!
* Αντί για αφράτες πίτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις λεπτότερες αραβικές. Σε αυτή την εκδοχή τις απλώνετε, βάζετε κιμά στο μισό μέρος τους, τις κλείνετε και διπλώνετε τις άκρες από κάτω, σαν πακετάκια, ώστε να μείνουν κλειστές κατά το ψήσιμο. Λόγω μκρού πάχους τα 20 λεπτά στον φούρνο θα είναι υπεραρκετά.
** Τον κιμά μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με μοσχαρίσιο, όμως, ειδικά σε αυτά τα πιτάκια, ο αρνίσιος είναι μακράν πιο ζουμερός.
[Η Βέρα Φλώρου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Λαχματζούν, η πίτσα της Ανατολής
- Μεζές στους δρόμους της Αλεξάνδρειας
- Θερμαντικός κιμάς για όλα
- Τα εύκολα κιμαδοπιτάκια της γιορτής
- Σουχλί: ένα νόστιμο «πακετάκι» με κρέας και τυρί
- Πιροσκί, αγάπη μου. Από το Βόλγα στη Νεμπράσκα μέσω Ομονοίας
- Ρολό με κιμά στην κατσαρόλα και ας κρατήσουν οι χοροί
- Κιμαλίδικο: η πολίτικη κουζίνα στα καλύτερά της
- Γιορτινό τραπέζι: Πουγκιά με κοτόπουλο, παρμεζάνα και μοσχοκάρυδο
- Κιμαδοπιτάκια με σπιτικό φύλλο κουρού