Τα κρητικά: καλαμαράκια με αγουρόλαδο και αλάτσι
Το λόγια είναι λίγα για τη συνταγή της εβδομάδας, όπως και τα υλικά της, επειδή απλώς μιλάνε από μόνα τους! Μικρά καλαμαράκια φρέσκα από τη Γαύδο, αγουρόλαδο που κάθε χρόνο πώς και πώς περιμένω για τις σαλάτες και τα χόρτα, χοντρό αλάτι - τώρα είναι η εποχή του - μαζεμένο το καλοκαίρι και χυμός λεμονιού. Όλη η φρεσκάδα και η νοστιμιά σε ένα πιάτο που μοσχοβολάει Ελλάδα. Να θυμάστε μόνο ότι τα καλαμαράκια θέλουν πολύ λίγο ψήσιμο διότι όσο πιο πολύ τα ψήνουμε, τόσο περισσότερο σκληραίνουν. Συνδυάζεται μοναδικά με μια πράσινη σαλάτα και, εννοείται, πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Τώρα για το ποτό, τσικουδιά, ουζάκι ή τσίπουρο θα έλεγα ότι ταιριάζουν αρκετά! Καλή παρέα, το σημαντικότερο, για να το μοιραστείτε.
Καλαμαράκι φρέσκο στη σχάρα με αγουρόλαδο και θαλασσινό αλάτι
Υλικά
- 1 κιλό μικρά καλαμαράκια φρέσκα
- αγουρόλαδο
- χοντρό θαλασσινό αλάτι
- λίγες σταγόνες λεμονιού
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζουν καλά. Τα ψήνουμε στη σχάρα ή στο γκριλ του φούρνου μας ή σε αντικολλητικό τηγάνι – σχάρα για πολύ λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε με μπόλικο αγουρόλαδο, αλάτι και λεμόνι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (και νηστεύουμε)
- Καλαμάρια τουρσί πικάντικα
- Τα καλαμαράκια σε τόνο εμπιστευτικό
- Τα πικάντικα: καλαμάρια με ελιές και αμύγδαλα
- Λάγνο μου καλαμαράκι
- Ποντάρω στους συνδυασμούς: καλαμάρι με μαυρομάτικα
- Καλαμαράκια γεμιστά αλλιώς: με μυρωδικά και φέτα
- Καλαμαράκια του κουτιού στιφάδο