Η επέλαση του τυριού πάνω στο ψωμί
Στα τυριά οι Γάλλοι έχουν το όνομα, έχουν τη χάρη, έχουν και έναν σωρό τρόπους να τα χαίρονται. Από τους πιο ευρηματικούς και οικονομικούς το fromage fort, ένα άλειμμα από αλμυρά και πιο ήπια, μαλακά και σκληρότερα τυριά (με ό,τι μας κάνει κέφι σε ελεύθερη μετάφραση), βούτυρο και κρασί. Φίλη καλή εκ Παρισίων μου είχε περιγράψει τη συνταγή με camembert, gruyères και άλλα τέτοια δυσεύρετα. Κρατώντας τις ισορροπίες γεύσης και υφής σκέφτηκα να τους κοπιάρω με τα ταπεινά απομεινάρια ενός ψυγείου (μου): κάμποσο κατσικίσιο, κασέρι, το αλμυρό πεκορίνο Ρομάνο, βούτυρο και ξηρό κρασί. Ένα μάζεμα των μυρωδικών του ντουλαπιού και μέσα σε 5 λεπτά το τυρένιο άλειμμα ήταν έτοιμο. Ένα κιλό ψωμί εξαφανίστηκε, αλείφοντας και βουτώντας, πριν το καταλάβουμε!
- περίπου 500 γραμμ. από τυριά της αρεσκείας μας
- περίπου 150 γραμμ. βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 χούφτα μυρωδικά: δυόσμος, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
- αλάτι και πιπέρι
Ακριβής συνταγή δεν υπάρχει, η μόνη βασική οδηγία είναι πως αν τα σκληρά τυριά υπερτερούν, αυξάνουμε το βούτυρο ώστε το άλειμμα να προκύψει κρεμώδες, να αλείφεται. Ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας θα δούμε πόσο παραπάνω βούτυρο χρειάζεται. Γι' αυτό τον σκοπό τα σκληρότερα τυριά τα χοντροτρίβουμε ενώ τα πιο μαλακά, π.χ. κασέρι, απλώς τα κόβουμε σε κύβους.
Στο μπολ του μπλέντερ ρίχνουμε τα τυριά, τριμμένα και κομμένα, το βούτυρο (καλό είναι να έχει μείνει εκτός ψυγείου και μαλακώσει) και το σκόρδο. Πρώτο ανακάτεμα, εδώ αποφασίζουμε αν θα προσθέσουμε βούτυρο ανάλογα με το πόσο μαλακό ή όχι μας φαίνεται.
Προσθέτουμε το κρασί, τα μυρωδικά, το πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ανάλογα με τα γούστα μας: Το θέλουμε απολύτως λείο; Συνεχίζουμε τότε, αλλιώς σταματάμε εγκαίρως πριν χαθούν τα ποθητά κομματάκια του τυριού. Δοκιμάζοντας προσθέτουμε αλάτι. Αν τα τυριά μας είναι αλμυρά, δεν θα χρειαστεί καν.
Δεν περιμένουμε λεπτό: το αλείφουμε ως έχει σε ψωμί, κράκερ, παξιμάδια ή το δοκιμάζουμε μαζί με κάτι πιο δροσερό, όπως ένα κομμένο μήλο.
Μπορούμε και να το ψήσουμε αλειμμένο σε πολύ λεπτές φέτες ψωμιού (για να καψαλιστεί γρήγορα και εκείνες να φρυγανιστούν). Κλεισμένο σε βάζο μπορεί να διατηρηθεί ως και δύο ημέρες εντός ψυγείου και να γίνει νόστιμη γέμιση για τάρτα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ψωμοτύρι για πάντα
- Μια ζεστή μπουκιά
- Μεζέδες για Μουντιάλ: Pimento cheese απ' τον αμερικάνικο Νότο
- Πρόχειρα αλλά αξιώσεων: ψωμοτύρι με αβοκάντο
- Το καλοκαίρι στο ψωμί
- Τυροκαυτερή: και ντιπ και συνοδευτικό στα γρήγορα
- Ψωμοτύρι με σταφύλια: μισό αλμύρα, μισό δροσιά
- Στη Λέσβο το λένε κατίκ
- Μπρουσκέτα με ψητά λαχανικά και κατσικίσιο τυρί
- Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί, φρέσκα κουκιά και μαραθόριζα
- Τα ιταλικά: τυροκαυτερή με παρμεζάνα
- Ανηθοσαλάτα, δροσερή και ντελικάτη