Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα

της Αναστασίας Λαμπρία Κάντο μόνος σουπορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο, Χριστούγεννα

Έχει κανείς λεφτά για να αγοράσει αρωματικά κεριά και αιθέρια έλαια; Κι ακόμη κι αν έχει (που πολύ αμφιβάλλω) συγκρίνεται το άρωμα-προϊόν εργαστηρίου με αυτό που πανεύκολα αναδίδεται από βότανα, φρέσκα φρούτα και μπαχαρικά;

Photo: eclecticallyvintage.com
Photo: eclecticallyvintage.com

Το σπίτι να μυρίσει θέλουμε ακόμη κι αν δεν φτάχνουμε τσουρέκια και κουλουράκια. Να μυρίσει γιορτή, τουτέστιν κανέλα, πορτοκάλι γαρίφαλο. Πανεύκολο και επιπλέον πρώτης τάξεως ψυχοθεραπευτική εργασία για τους μεγάλους και παιχνίδι για τα παιδιά.

Δείτε: χρειάζεστε μόνο πορτοκάλια, γαρίφαλα άφθονα στον αριθμό (στα μπαχαράδικα περί την αγορά θα βρείτε τα καλύτερα) και ξύλα κανέλλας. Εργαλείο συμπληρωματικό ένα αιχμηρό μαχαιράκι ή καλύτερα το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά.

Photo: platoisboring@Flickr
Photo: platoisboring@Flickr

Γεμίζουμε είτε εντελώς είτε κάνουμε σχέδια πάνω στην επιφάνεια του πορτοκαλιού με τα γαριφαλόκαρφα (αυτό τα παιδικά χεράκια, που έχουν υπομονή, μπορούν τέλεια να το κατορθώσουν).

Photo: roomlybox.cafeblog.hu
Photo: roomlybox.cafeblog.hu

Ή κάνουμε σχέδια με το κοφτιράκι προσέχοντας να μη φτάσουμε στη σάρκα του πορτοκαλιού. Έχουμε τα πορτοκάλια απλωμένα ή τα κρεμάμε. Το άρωμά τους θα κρατήσει μήνες και μήνες.

Για δύσκολους λύτες: με το εργαλείο που αφαιρούμε συνήθως όλη την καρδιά του μήλου μπορούμε να βγάλουμε και την καρδιά του πορτοκαλιού και εκεί να μπήξουμε ξύλο κανέλας.

Αυτή είναι η ωμή εκδοχή γιατί υπάρχει και η επεξεργασμένη:
Χρειαζόμαστε:

Photo: make-it-do.com
Photo: make-it-do.com
  • ένα ολόκληρο πορτοκάλι ή μόνο τη φλούδα του
  • ½ φλιτζ. κράνμπερις (στα καταστήματα ξηρών καρπών αφθονούν)
  • 1 κουτάλι της σούπας γαρίφαλα ολόκληρα
  • 3 ξύλα κανέλλας
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Κόβουμε το πορτοκάλι σε τέταρτα ή τη φλούδα του σε κομμάτια. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρόλι με νερό τόσο ώστε να τα σκεπάζει. Σιγοβράζουμε πολύ χαμηλά και προσθέτουμε νερό όταν αυτό εξαντλείται. Δεν αφήνουμε ποτέ να χαθεί εντελώς...

Κρατάει για μέρες πολλές, αυτή η μία δόση, πάνω στη φωτιά σιγανά και αθόρυβα για να φέρει τη μυρωδιά των Χριστουγέννων.

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'