Στη Νέα Υόρκη πριν τα Χριστούγεννα: πάλι πίτα γίναμε
Στο Γεύμα των Ευχαριστιών, εκτός από τη γαλοπούλα, έγινε και της πίτας. Η φίλη μας η Λιζ φτιάχνει εύκολες, όμορφες και πολύ νόστιμες αμερικάνικες πίτες κι αυτή τη φορά ετοίμασε τρεις για το επιδόρπιον. Μία με μους κολοκύθας και σαφράν σε βάση από καρύδια και pecan, μία παραδοσιακή pecan pie και μία πίτα με αχλάδια από την οικογενειακή φάρμα.
Αμερικανική πίτα με μους κολοκύθας και σαφράν
Για τη βάση:
Ανακατεύουμε 2,5 φλυτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια και pecans με 4 κ.σ. λειωμένο βούτυρο και απλώνουμε σε σκεύος για τάρτες. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Για τη μους κολοκύθας:
- 300 γρ. σάρκα κολοκύθας
- 200 γρ. γάλα
- 85 γρ. κρέμα γάλακτος
- σαφράν
Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και την βράζουμε με το γάλα και το σαφράν σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη κατσαρόλα. Μόλις μαλακώσει η σάρκα, ανακατεύουμε καλά και την βγάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα και μόλις πήξει την «διπλώνουμε» προσεκτικά στον πουρέ της κολοκύθας. Ρίχνουμε τη μους στη βάση των καρυδιών, σκεπάζουμε με πλαστικό και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Αχλαδόπιτα Αμερικής
Για τη ζύμη:
- 2 φλ. αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 3/4 φλ. κρύο βούτυρο
- 5-7 κ.σ παγωμένο νερό
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβουμε και τρίβουμε το βούτυρο στο αλεύρι. Ραντίζουμε με το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε το μίγμα με πηρούνι, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ζύμη. Το πλάθουμε σε μπάλα, το τυλίγουμε σε πλαστικό και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος ενάμιση εκατοστού και χωρίζουμε σε δύο κομμάτια: ένα για τη βάση κι ένα που κόβουμε σε λωρίδες για να σκεπάσουμε τα αχλάδια.
Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες, τα οποία γαρνίρουμε με σκούρα ζάχαρη (από μερικές κουταλιές μέχρι και μισό φλυτζάνι, ανάλογα με τα γούστα) και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια και φυστίκια αιγίνης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 20΄.