Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Και για επιδόρπιο: αχλαδόπιτα

της Θάλειας Τσιχλάκη Συνταγέςπίτα, αχλάδι, μέλι

Αν υπάρχει κάποιο ζητούμενο σε αυτό το γλυκό, είναι να χρησιμοποιήσεις πολύ αρωματικά αχλάδια, μια καλή βανίλια και μια κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά, που συνήθως βρίσκεις μόνο στα λίγα γαλακτοπωλεία που απόμειναν σε κάποιες γειτονιές.

Photo: faycat.blogspot.gr
Photo: faycat.blogspot.gr

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1250 γρ. ώριμα αχλάδια
  • 6 κ.σ. μέλι

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 4 αβγά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • βανίλια σε υγρή μορφή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο (που θα αφήσετε για 1-2 ώρες εκτός ψυγείου)
  • 1 κ. σ. ανθόνερο πορτοκαλιάς
  • 1 κρόκος αβγού (προαιρετικά)

Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζετε ένα λακκάκι στο κέντρο του. Εκεί ρίχνετε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα αβγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το ανθόνερο και το λιωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια. Δουλεύετε το μίγμα ζυμώνοντας το απαλά. Αφήνετε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα.

Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε σε φέτες και τα βράζετε, σε χαμηλή φωτιά, μαζί με το μέλι, για 40 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια τα λιώνετε με ένα πιρούνι.

Μοιράζετε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγετε σε φύλλο, στο μέγεθος μιας μεσαίας ταρτιέρας*. Βουτυρώνετε ελαφρά το σκεύος και απλώνετε το πρώτο φύλλο. Μόλις κρυώσουν τα αχλάδια, τα ρίχνετε πάνω από το φύλλο και τα σκεπάζετε με ένα δεύτερο, που ανοίγετε με την υπόλοιπη ζύμη. Τρυπάτε το πάνω φύλλο με ένα πιρούνι και στο κέντρο του ανοίγετε μια μικρή τρύπα, για να φεύγει η υγρασία της πίτας.

Αν θέλετε, αλείφετε το πάνω φύλλο με τον κρόκο ενός αβγού, ελαφρά χτυπημένο. Ψήνετε την πίτα, σε προθερμασμένο στους 220 ºС, φούρνο, για 15-20 λεπτά. Την σερβίρετε ζεστή με παγωτό βανίλια ή με σαντιγί που θα ετοιμάσετε από μια πολύ καλή κρέμα γάλακτος. 

*Ένα αβαθές στρογγυλό ταψί, με διάμετρο από 20 ως 23 εκ., κάνει εξίσου τη δουλειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'