Της τελευταίας στιγμής: μία ζύμη, τέσσερις ιδέες
Ξεφυλλίζω περιοδικά, σερφάρω στα αγαπημένα μου μαγειρικά sites. Το D(o) I(t) Y(ourself) τα Χριστούγεννα είναι στα καλύτερα του. Αν πιστέψουμε όλα αυτά που διαβάζουμε, τα πάντα μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Εγώ, πάντως, θα περιοριστώ στα πιο απλά – δραπανοκατσάβιδα και τα λοιπά μου είναι σχεδόν άγνωστες λέξεις! Παίρνω ιδέες και τις μεταφέρω εδώ. Η βάση τους τα περίφημα sugar cookies που γράφαμε πέρυσι, τα πολύχρωμα γλάσα και η φαντασία. Φτιάξτε λοιπόν μια δόση ζύμης κι αρχίστε να κόβετε μπισκότα σε διαφορετικά σχέδια.
Κόψτε μακρόστενα κομμάτια ζύμης για να κάνετε ταμπελάκια που θα δέσετε στις κορδέλες των δώρων που θα προσφέρετε. Με ένα χοντρό καλαμάκι, από αυτά που πίνουμε τα κοκτέιλ, θα κάνετε μια τρύπα στη μέση της μιας πλευράς πριν τα ψήσετε, για να περάσει μετά η κορδέλα. Όταν ψηθούν και κρυώσουν, θα τα χρωματίσετε με όποιο χρώμα θέλετε και με ένα πολύ λεπτό κορνέ και μαύρη σοκολάτα λιωμένη, ή γλάσο σε άλλο χρώμα, θα γράψετε το όνομα εκείνου που θα παραλάβει το δώρο. Όταν στεγνώσουν, θα τα τυλίξετε σε ζελατίνα και με μια λεπτή κορδέλα θα τα δέσετε πάνω στο δώρο.
Κόψτε τη ζύμη σε μεγάλα αστέρια και μικρότερα αστέρια για να κάνετε ένα μπισκοτένιο δεντράκι που θα στολίσει το τραπέζι. Ψήστε τα, αφήστε τα να κρυώσουν και βάψτε τα πράσινα με λεπτή άσπρη μπορντούρα ή όπως αλλιώς θέλετε. Όταν στεγνώσουν, τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε οι μύτες του ενός να πέφτουν στα κενά του άλλου και στερεώστε τα μεταξύ τους με λίγο νωπό γλάσο.
Για τα πιο νόστιμα κουτιά κόψτε τη ζύμη σε μεγάλα ισομεγέθη τετράγωνα. Ψήστε τα, αφήστε τα να στεγνώσουν και στολίστε τα όπως θέλετε. Κρατήστε μερικά χωρίς στόλισμα για να κάνετε τη βάση του κουτιού. Βάλτε στην επιφάνεια εργασίας ένα σκέτο μπισκότο και με ένα λεπτό κορνέ απλώστε γύρω-γύρω λίγη λιωμένη σοκολάτα ή γλάσο. Πάνω εκεί θα στερεώσετε (και θα κρατήσετε για λίγο μέχρι να σταθεροποιηθούν) τα τέσσερα στολισμένα μπισκότα που θα αποτελέσουν τις πλευρές. Με το κορνέ ενισχύστε λίγο ακόμη τις ενώσεις εσωτερικά με σοκολάτα ή γλάσο. Το κουτί είναι έτοιμο για να δεχτεί μικρά σοκολατάκια ή καραμέλες.
Και αν θέλετε να φτιάξετε τα πιο πρωτότυπα ταμπελάκια με τα ονόματα των καλεσμένων στο τραπέζι, κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα, μακρόστενα ή στρογγυλά σχήματα, ψήστε τα και, αφού κρυώσουν, γράψτε με λεπτό κορνέ και γλάσο το κάθε όνομα.