Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαλοπούλα: ό,τι απέμεινε ή μήπως δεν ψήσατε ακόμη;

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςγαλοπούλα

Δεν έχει νόημα να σας δώσω συνταγή γαλοπούλας εκ των υστέρων, αλλά σας δίνω ορισμένες ιδέες για εκμετάλλευση των κομματιών που σας έμειναν - αν έμειναν.

Φέτος τη γαλοπούλα την γέμισα με φρούτα (μήλα, κυδώνια, δαμάσκηνα, κάστανα), λαχανικά (μανιτάρια, καρότο, κολοκυθάκια) και χυμό πορτοκαλιού για να ψηθεί και να μείνει το κρέας της ζουμερό. Πρόσθεσα στη γέμιση χοιρινό λουκάνικο κομμένο σε κομματάκια, λίγη κεφαλογραβιέρα σε κομμάτια κι αυτή. Έφτιαξα μια πάστα (από λάδι, βούτυρο, μουστάρδα, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο τριμμένο, αλατοπίπερο - τα ανακάτεψα να γίνουν όλα αυτά σαν κρέμα) και άλειψα τη γαλοπούλα - πάνω και κάτω απ’ την πέτσα της στα σημεία όπου μπορεί να γίνει αυτό.

Την έβαλα στη γάστρα και σκέπασα το στήθος με μπέικον. Πρόσθεσα στη γάστρα μπόλικο χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό, σκέπασα καλά με αλουμινόχαρτο και έψησα τόσες ώρες, όσες τα κιλά της γαλοπούλας μου. Σχεδόν όλη τη νύχτα σε μέτριο προς χαμηλό φούρνο. Το τελευταίο μισάωρο την ξεσκέπασα να γίνει η πέτσα της τραγανή.

Πράγματι, ήταν απολαυστική. Το κρέας έμεινε ζουμερό και τρυφερό. Το ρύζι το έκανα χωριστά (με μανιτάρια, μπέικον, κρεμμύδι, κουκουνάρι) και ένωσα τη γέμιση των λαχανικών με το μαγειρεμένο ρύζι. Οι γεύσεις αναμείχθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Δεν φαγώθηκε, φυσικά, όλη η γαλοπούλα.

Την χώρισα σε κομμάτια, τα έβαλα στην κατάψυξη και θα τα εκμεταλλευτώ με διάφορους τρόπους που προτείνω και σε σας. Λέω, λοιπόν, να τα χρησιμοποιήσω:

  • σε γέμιση για κρέπες
  • σε σάλτσα για μακαρονάδα
  • να τα ψιλοκόψω και να κάνω γιουβαρλάκια
  • μπορούν να γίνουν πίτα
  • να μπουν σε σαλάτες
  • κρύο πιάτο για συνοδευτικό στο κρασί
  • μπορούν να γίνουν και πανέ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'