Ζάχαρη και κανέλα: τα πιο τραγανά μπισκότα
Όλη την εβδομάδα η παρέα τρέχει και δεν φτάνει, ο καφές του Σαββάτου έχει οργανωθεί ήδη από την Τετάρτη και έχουμε τόσα να πούμε! Συνήθως ετοιμάζω δυο φουρνιές από τα αγαπημένα μου μαλακά μπισκότα, όμως αυτή τη φορά θέλω κάτι αλλιώτικο, τραγανό και μυρωδάτο. Ψάχνω τη συνταγή για τα μπισκότα κανέλας της μαμάς που είναι σίγουρο σουξέ και διπλή χαρά, γιατί ευωδιάζουν το σπίτι ανέξοδα. Εύκολα και εθιστικά, αφού το κριτς-κριτς της ζάχαρης σε κάνει να παίρνεις ένα ακόμη κι άλλο ένα, κι άλλο ένα...
Για περίπου 50 μπισκοτάκια (2 ταψιά):
- 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 φλιτζ. ζάχαρη λευκή ή καστανή
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες σε σκόνη
- 2 αυγά
- 1 μυτιά αλάτι
- 1 κ.σ. κανέλα
- ½ φλιτζ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
- λίγη επιπλέον ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα
Βγάζουμε στον πάγκο δύο μεσαία μπολ και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Στο ένα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μαλακωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν. Στο διπλανό ρίχνουμε τα ασπράδια και, αφού τα ανακατέψουμε κάμποσο και αφρατέψουν, προσθέτουμε και τους κρόκους. Ένα λεπτό μετά ενώνουμε τα δύο μίγματα σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και σταδιακά ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κοσκινισμένο αλεύρι. Στο τέλος αλάτι και βανίλια.
Αφού το μίξερ κάνει τη δύσκολη δουλειά, το αφήνουμε στην άκρη και ζυμώνουμε και με το χέρι για να βεβαιωθούμε πως τα υλικά έχουν ενσωματωθεί. Βάζουμε το μπολ όπως έχει για 15 με 20 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει η ζύμη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή με τα χέρια μας, ώσπου να φτάσει σε πάχος το μισό εκατοστό. Σε ένα ρηχό πιάτο αδειάζουμε ζάχαρη κρυσταλλική και μπόλικη κανέλα, ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε μία σχάρα ή ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Με κουπ-πατ ή με ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ σχηματίζουμε στη ζύμη τα μπισκότα και τα περνάμε από το πιάτο με τη ζάχαρη-κανέλα πριν τα απλώσουμε στη λαδόκολα. Με αυτά τα υλικά προκύπτουν περίπου 50 μπισκότα, που σημαίνει πως θα χρειαστούν δύο φουρνιές για να ψηθούν.
Φουρνίζουμε, λοιπόν, στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά μέχρι τα μπισκότα να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε, περιμένουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε καφέ για να τα χαρούμε με όσους μαζεύτηκαν στην κουζίνα ρωτώντας τι τους «έσπασε τη μύτη».
* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Για το καλωσόρισμα
- Ζυμώστε, είναι εκτονωτικό: μπισκοτάκια της Τοσκάνης
- Μπισκότα αλμυρά κι αμυγδαλάτα
- Όταν η καρυδόπιτα έγινε μπισκότο
- Λεμονάτα μπισκότα με τζίντζερ
- Κανέλα και μέλι: μπισκότα μαμαδίστικα
- Μπουκιές σησαμιού
- Τις Κυριακές φτιάχνω μπισκότα
- Pitta chips: βάλε κανέλα και ζάχαρη
- Γλυκοπικάντικα μπισκότα φουλ του μπαχαρικού
- Μπισκότα παλμιέ, τα περιζήτητα
- Λεμόνι-μαστίχα, μπισκότα σε παραλλαγή
- Σοκολατένια μπισκότα χωρίς καθυστέρηση