Τα κρητικά: της γιαγιάς οι κολοκυθοκεφτέδες
Η συνταγή που ετοίμασα γι' αυτή την εβδομάδα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα, επειδή είναι από τη γιαγιά μου την Αρχοντία. Από μικρή δεν είχα τη γλυκοκολοκύθα σε μεγάλη εκτίμηση παρόλο που υπάρχουν αρκετοί τρόποι να την εκμεταλλευτούμε μαγειρικά. Η γιαγιά, όμως, κάθε χρόνο που ήταν η εποχή της, έφτιαχνε τους καλύτερους κεφτέδες του κόσμου με πολύ λίγα υλικά και το καλό ήταν ότι ακόμη και παγωμένοι τρώγονταν με την ίδια όρεξη.
Όταν γύριζα από τη γειτονιά, σαν γνήσιο αγοροκόριτσο μετά από πολύωρο παιχνίδι έξω, στα χωράφια και τις αυλές, για να με «πιάσει» το φαγητό, όπως έλεγε, μου έκοβε μια τεράστια φέτα ψωμί και έλιωνε από πάνω 3 κεφτέδες. Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα - πιστέψτε με - και αν φρυγανίσετε και το ψωμί, τότε ακόμη καλύτερα. Η γεύση τους έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη μου και πολύ χαίρομαι που το μοιράζομαι μαζί σας.
Οι κίτρινοι κολοκυθοκεφτέδες
- 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα χωρίς τα σπόρια και τον φλοιό
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. μυζήθρα ή φέτα
- αλάτι, πιπέρι
- αλεύρι για το τηγάνισμα
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε την κολοκύθα να μαλακώσει. Την στραγγίζουμε καλά και σε ένα μπολ την ανακατεύουμε με τον δυόσμο, το τυρί και αλατοπιπερώνουμε.
Αν το μείγμα μας είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να σφίξει. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τις φέραμε κατά λάθος, αλλά μας κατέκτησαν
- Η κατάκτηση του κολοκυθοκεφτέ
- Κολοκύθα: η γαλοπούλα των χορτοφάγων
- Οι δεύτεροι κλέβουν την παράσταση
- Κολοκυθοκεφτέδες για παγωμένο ουζάκι
- Κολοκυθόπιτα γυμνή: νόστιμη και ευεργετική
- Ομελέτα με άγρια χόρτα: όπως στην κρητική εξοχή
- Όποιος έχει πολλή ρίγανη, την κάνει κεφτέδες
- Ψητή κολοκύθα σαλάτα, δίπλα στα κρεατικά
- Χορτοκεφτέδες: οι αμαρτίες της λαϊκής
- Κρεμμυδοκεφτέδες και σπεύσατε στας εξοχάς!
- Οι κολοκυθοκεφτέδες θέλουν... την κρύα μπίρα τους