Νόστιμα νηστίσιμα III: πέστο καταπράσινο
Θα το σερβίρετε σαν μεζέ με λαγάνα και ψωμί ή θα το αραιώσετε με λίγο λευκό κρασί και θα το κάνετε σάλτσα για ζυμαρικά, βραστά φασόλια, πατάτες ή ψαρικά.
Πέστο με κόλιανδρο, ρόκα και μαϊντανό
Για 1 ½ φλιτζάνι:
- 2 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1 φλιτζ. φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο
- 1 φλιτζ. ρόκα χοντροκομμένη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το περισσότερο από το πράσινο μέρος)
- ½ φλιτζ. ελαφρά καβουρντισμένο κουκουνάρι
- ½ φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα με το φλούδι
- 1 κουτ. γλυκού φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 2-4 μικρές φρέσκιες καυτερές πιπεριές ξεσποριασμένες
- 3-4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι Καλαμάτας
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για τα ζυμαρικά
- αλάτι όσο θέλετε
- ½ κιλό πένες βρασμένες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (προαιρετικά)
Βάλτε τα υλικά (μαϊντανό, κόλιανδρο, ρόκα, κρεμμυδάκια, κουκουνάρι, αμύγδαλα, πιπέρι, πιπεριές και ξίδι) μέσα σε μπλέντερ ή μίξερ και δουλέψτε τα καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα του δοχείου με σπάτουλα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογνές μίγμα.
Προσθέστε το λάδι και συνεχίστε να δουλεύετε μέχρις ότου αναμειχθεί τελείως το πέστο. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, αν χρειάζεται. Βάλτε το πέστο σε γαβάθα, σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το σερβίρετε.
Ανακατώστε με βρασμένα ζυμαρικά ή παρουσιάστε μαζί με φρέσκο ψωμί ή λαγάνα. Δυστυχώς δεν διατηρείται περισσότερο από 3-4 ημέρες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: με καρυδένιο πέστο
- Πέστο: πάει παντού και ευωδιάζει καλοκαίρι
- Πέστο μου με φιστίκι
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: άνοιξη στη Μεσόγειο
- Καπαρόπαστα: κάτι σαν «πέστο», με κάπαρη και αμύγδαλα
- Πέστο... κι έγινε, με ρόκα
- Θεϊκή γεύση: Πένες με σπαράγγια και κατσικίσιο τυρί
- Νόστιμα νηστίσιμα V: πλιγούρι γλυκοκαυτερό