Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νόστιμα νηστίσιμα V: πλιγούρι γλυκοκαυτερό

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςνηστεία, νηστίσιμα, Σαρακοστή, σαρακοστιανά, πιλάφι, πλιγούρι, πιπεριές

Στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία τούτο το πλιγούρι πιλάφι είναι κλασικό συνοδευτικό στα κάθε λογής κεμπάπ. Όμως εμείς το απολαμβάνουμε σκέτο και συχνά, εκτός εποχής νηστείας, πασπαλισμένο με μερικές κουταλιές τριμμένη φέτα.

Photo: mandybora.blogspot.gr
Photo: mandybora.blogspot.gr

Πλιγούρι πιλάφι με καυτερές και γλυκές πιπεριές

Για 4 άτομα:

  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1-3 κουτ. γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλιτζ. χοντρό πλιγούρι
  • ½ φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
  • 2-2 ½ φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1-2 κουτ. γλυκού πάστα καυτερής πιπεριάς π.χ. από τη Μακεδονία (προαιρετικά)
  • αλάτι όσο θέλετε
  • ½ φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα, κομμένα σε φετάκια (προαιρετικά)
  • ¼-½ φλιτζ. κουκουνάρι καβουρντισμένο (επίσης προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζ. μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τις κομμένες πιπεριές και σοτάρετε άλλα 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Κρατήστε λίγες πιπεριές για να στολίσετε. Προσθέστε το μπούκοβο και το σκόρδο και ανακατέψτε.

Προσθέστε το πλιγούρι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, να γυαλίσουν οι κόκκοι, και αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση προσθέστε 2 φλιτζ. ζωμό και την πάστα πιπεριάς, αν την χρησιμοποιείτε. Ανακατέψτε.

Αλατίστε και προσθέστε τα αμύγδαλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει το πλιγούρι άλλα 6-8 λεπτά. Αν σας φαίνεται στεγνό, προσθέστε λίγο ζωμό. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Βγάλτε το πλιγούρι από τη φωτιά, σκεπάστε με πετσέτα βάζοντας από πάνω το καπάκι και αφήστε 10 λεπτά, να τραβήξει. Ξεσκεπάστε, αφρατέψτε το πλιγούρι με το πιρούνι, προσθέστε το κουκουνάρι και ανακατέψτε.

Στο σερβίρισμα πασπαλίστε κάθε πιάτο με μαϊντανό ή κόλιανδρο και τις πιπεριές που κρατήσατε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'