Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πολίτικος ασουρές με πορτοκάλι

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςασουρές, στάρι, ρεβίθια, πλιγούρι, πορτοκάλι, ξηροί καρποί

Ο σιταρένιος ασουρές με τη λεπτή γεύση, γνωστός και ως Βαρβάρα, γλυκό του Νώε ή καλυβόζουμο, φτιάχνεται σε Ελλάδα και Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι πολίτικο επιδόρπιο που γίνεται από το ζουμί του βρασμένου σιταριού, αρωματίζεται από κανέλα, κρυώνει, πήζει και πασπαλίζεται με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τούτη η συνταγή θυμίζει ζουμερά “κόλλυβα” στην τουρκική τους εκδοχή, αρωματισμένα με πορτοκάλι και είναι εμπνευσμένη από παρόμοιο το γλυκό που σέρβιρε το ζαχαροπλαστείο του Φαλήρου High Life.

Photo: sevgi_durmaz@Flickr
Photo: sevgi_durmaz@Flickr

Ασουρές με πορτοκάλι

Για 12-14 άτομα                    

  • 1 φλιτζάνι στάρι μουσκεμένο αποβραδίς
  • 1/3 φλιτζανιού ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς
  • 2/3 φλιτζ. πλιγούρι
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • ½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ -1 φλιτζάνι φυστίκια, ανάλατα, χοντροκοπανισμένα
  • 8 ξερά βερύκοκα κομμένα σε κομμάτια
  • 4 ξερά σύκα κομμένα σε κομματάκια
  • 2/3 - 1 φλιτζάνι ζάχαρη (δεν μου αρέσει πολύ γλυκό)
  • 2 ξύλα κανέλα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι ή περισσότερο σπόρους από ρόδι (προαιρετικά)
  • 3-5 κουτ. σούπας GrandMarnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • σκόνη κανέλα
  • μια χούφτα καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης ή ρόδι για να στολίσετε

Στραγγίστε το μουσκεμένο στάρι και βάλτε το να βράσει σε κατσαρόλα, μαζί με 2 λίτρα νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου μία ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει το στάρι και να σκάσει. Βάλτε τα μουσκεμένα ρεβίθια ανάμεσα σε πετσέτα και τρίψτε τα να βγουν τα φλούδια. Βάλτε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Στραγγίστε το βρασμένο στάρι, κρατήστε το ζουμί και μετρήστε το, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να έχετε 6 φλιτζάνια. Στο μπλέντερ ή την κουζινομηχανή λιώστε το βρασμένο στάρι με λίγο από το υγρό του για να πάρετε πολτό. Βάλτε και πάλι τον πολτό αυτό στην κατσαρόλα μαζί με τα σουρωμένα ρεβίθια, τη ζάχαρη, το ξύλο της κανέλας, το πλιγούρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά, ανακατώνοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.

Κατεβάστε από τη φωτιά, πετάξτε τα ξύλα της κανέλας και αφήστε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Προσθέστε τους ξερούς καρπούς και τα φρούτα, το πορτοκάλι και τον χυμό. Δοκιμάστε για να δείτε αν θέλετε να βάλετε κι άλλη ζάχαρη. Το μίγμα θα μοιάζει με παχύρευστη σούπα και θα πήξει καθώς κρυώνει. Χωρίστε το σε ατομικά μπολάκια ή βάλτε το σε δυο γαβάθες. Αμα κρυώσει τελείως, βάλτε το στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες ή καλύτερα για μια νύχτα προτού να το σερβίρετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'