Αρνάκι στο λιβάδι
Τέτοια εποχή, όπου κι αν περπατήσεις, πέρα από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους θα δεις τα ανοιξιάτικα λουλούδια και τα χόρτα να ξεπηδάνε από τη γη, ακόμα και μέσα από τις πέτρες. Ίριδες, άγριοι μενεξέδες, ζουμπουλάκια, καμπανούλες, προσπαθούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα αγρέλια, τα άγρια σπαράγγια. Λίγο πιο πέρα, στις ρεματιές, οι αβρωνιές ή αλλιώς οβριές μοιάζουν να σε περιμένουν να τις μαζέψεις. Αλλά κι αν δεν βρεθείς στην εξοχή, από όποια λαϊκή αγορά κι αν περάσεις κάποιος θα έχει κάνει τη δύσκολη δουλειά για σένα. Σε μια τέτοια στιγμή ανοιξιάτικης ευφορίας αγόρασα ματσάκια και ματσάκια χορταρικών, μυριστικών, χόρτων, φρέσκων σκόρδων και κρεμμυδιών και, αφού ζεμάτισα τα πιο ανθεκτικά, τα ψιλόκοψα ώστε μόλις πάρει χρώμα το αρνάκι, που τσιγάρισα πριν λίγο, να τα ρίξω στην κατσαρόλα μου. Τον πελτέ δεν είναι απαραίτητο να τον προσθέσετε, αλλά, αν θέλετε, τρίψτε λίγη φρέσκια ντομάτα στη θέση του. Ομολογώ πως μου αρέσει το κύμινο, για αυτό, όταν έχω πολλά χόρτα, ρίχνω μια πρέζα για να μειώσω τη μεταλλική τους αίσθηση. Αν δεν σας πάει, αγνοήστε το. Γούστα είναι αυτά. Καλή Άνοιξη!
Αρνάκι σαν κόκκινο φρικασέ
Υλικά για 4 άτομα
- 2 ½ κιλά αρνάκι (μπούτι ή σπάλα) κομμένο σε κυβάκια
- 500 γρ. σέσκουλα ή αντίδια (ή και τα δυο μαζί) χοντρά κομμένα
- 1 ματσάκι άγρια σπαράγγια, ελαφρά ζεματισμένα από πριν
- 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, με τα πράσινα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 60-70 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κ. σ. φρέσκο βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
Πλένω και χοντρο-κόβω τα χόρτα, τα αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος, λίγα-λίγα, για να διατηρείται η θερμοκρασία σταθερή - ώστε να μη βράσει το κρέας. Μόλις θωρακιστούν καλά εξωτερικά, προσθέτω τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά.
Σβήνω με το λεμόνι, ρίχνω τον πελτέ, διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, και αλατοπιπερώνω. Αφήνω το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για άλλα 50-60 λεπτά. Προσθέτω τα χόρτα και λίγο νερό και σιγοβράζω για 15 λεπτά. Τέλος προσθέτω τα μυρωδικά και λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αφήνω το φαγητό να σιγομαγειρεύεται, μέχρι να μείνει μόνο το λάδι του. Δοκιμάζω αν χρειάζεται αλάτι και τέλος τρίβω άφθονο πιπέρι με το μύλο.
Σημείωση:
Μπορούμε να αβγοκόψουμε το φαγητό. Σ' αυτή την περίπτωση θα αφαιρέσουμε το λεμόνι και τη ντομάτα και θα φτιάξουμε στο τέλος ένα αβγολέμονο με 2 αβγά και 2 λεμόνια, χρησιμοποιώντας και το ζουμί του φαγητού.