Μπρόκολο ελαφρύ σαν αφρός!
Ήθελα κάτι ελαφρύ. Και γρήγορο. Κι επειδή βαριόμουν να βγω να ψωνίσω, να γινόταν με ό,τι υπήρχε στο ψυγείο. Λοιπόν, από το δικό μου ψυγείο δεν λείπουν σχεδόν ποτέ αυγά, τυριά και μπρόκολο - υπεραρκετά υλικά για το πιο ελαφρύ και το πιο απλό σουφλέ που γίνεται. Εννοείται ότι μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε λαχανικό ή χορταρικό – την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με παντζαρόφυλλα!
Μπρόκολο σουφλέ
Για 4 σουφλέ
- 1 μικρό κεφάλι μπρόκολο
- 4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη γραβιέρα
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κασέρι
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 ντομάτα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- βούτυρο και αλεύρι για τα φορμάκια
Βουτυρώνω και αλευρώνω 4 ατομικά σουφλέ. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ξεχωρίζω τα λουλούδια του μπρόκολου και τα ψιλοκόβω στο μούλτι. Σε ένα μπολ χτυπάω ελαφρά τους κρόκους και μέσα εκεί ρίχνω το ψιλοκομμένο μπρόκολο. Προσθέτω τα τριμμένα τυριά και αλατοπιπερώνω.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ χεριού τα ασπράδια να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνω μια-δυο κουταλιές μαρέγκα στο μπρόκολο και ανακατεύω να μαλακώσει το μίγμα. Ρίχνω και την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνω. Μοιράζω το μίγμα στα βουτυρωμένα φορμάκια (να καλύψει τα 3/4 της φόρμας). Κόβω την ντομάτα σε φέτες και βάζω από μια φέτα πάνω σε κάθε σουφλέ. Αλατίζω και πασπαλίζω με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί.
Τα ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Με μια ωραία πράσινη σαλάτα έχω ένα ελαφρύ χορτοφαγικό δείπνο. Αλλιώς συνοδεύουν εξαιρετικά ένα ζουμερό ψητό κρέας.