Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το καλοκαίρι στα μακαρόνια

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςμακαρόνια, μακαρονάδα, πένες, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, ντοματίνια, φέτα, εύκολη μακαρονάδα, γρήγορη μακαρονάδα

Το έξω καλοκαίρι κάπως καθυστερεί. Το μέσα όμως δεν το εμποδίζει κανείς: Η πολυμήχανη Γαλλίδα επανήλθε με ιδέα κορυφαία για μακαρονάδα. Κολοκύθια, πιπεριές, ντοματίνια, μελιτζάνα, τα καλύτερα του μεσογειακού καλοκαιριού δηλαδή, περασμένα στα πεταχτά από το τηγάνι και με ένα γρήγορο πέστο ανακατεμένα με πένες και κάμποση φέτα. Μόλις είδα τη φωτογραφία της δεν περίμενα λεπτό: έβαλα νερό να βράζει, μάζεψα τα αναγκαία και ακολούθησα οδηγίες.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Εξτραδάκι: Αυτός ο τρόπος ενδείκνυται για εκκαθάριση ψυγείου. Όταν έχει περισσέψει λίγο απ' όλα, μαζεύεις μυρωδικά και λαχανικά, τα ταιριάζεις κατά τα γούστα σου, λίγες φλοίδες τυριού και με ένα πακέτο ζυμαρικά έχεις στο άψε-σβήσε χορταστική μακαρονάδα απλούστερη κι από σαλάτα. Υλικά και δοσολογίες μικρή σημασία έχουν, η ιδέα μετράει και οι ποσότητες αλλάζουν ανάλογα με τα κέφια και τις προμήθειες.

  • 1 πακέτο πένες
  • 2 πιπεριές
  • 2 κοκοκυθάκια
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 χούφτα ντοματίνια
  • ένα μεγάλο κομμάτι φέτα
  • μερικές ελιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 1 φλιτζ. φύλλα βασιλικού
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • λίγη τριμμένη παρμεζάνα

Πρώτα πρώτα έκοψα όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια: τις πιπεριές αρχικά, τα κολοκυθάκια σε ροδέλες (και αυτές στη μέση αν είναι πολύ μεγάλες), τη μελιτζάνα σε κύβους, το κρεμμύδι όσο ψιλοκομμένο γίνεται, τα ντοματίνια στη μέση ή σε τέταρτα και, τέλος, χοντροέτριψα τη φέτα με τα χέρια.

Δύο τα μέτωπα: τηγάνι άνετο με μισό μόλις δάχτυλο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και από δίπλα κατσαρόλα με άθφονο αλατισμένο νερό επίσης να ζεσταίνεται. Μόλις το λάδι ζεστάθηκε έριξα πρώτα το κρεμμύδι, να ξανθίσει και όχι να σκουρύνει, μια σκελίδα σκόρδου λιωμένη και ακολούθησαν πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκια, δυο-τρεις στροφές να μαγειρευτούν λίγο και προς το τέλος ντοματίνια και ελιές, να ζαρώσουν χωρίς να λιώσουν, 5 λεπτά αρκούν. Παράλληλα, μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, έβρασα τις πένες για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που προτείνει η συσκευασία τους (al dente το ζητούμενο).

Μόλις τα λαχανικά μαγειρεύτηκαν, τα άπλωσα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και ώσπου να βράσουν τα μακαρόνια ετοίμασα βιαστικό πέστο, για να ενωθούν όλα ωραία στο τελικό ανακάτεμα. Βασιλικός, λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και παρμεζάνα στο μούλτι μέχρι να προκύψει πολτός με κόκκους. Έγινε αρκετά σφιχτός, οπότε έκλεψα μια κουταλιά καυτό νερό από την κατσαρόλα με τις πένες και τον αραίωσα. Ανακάτεμα ξανά.

Μόλις οι πένες βράσουν, άδειασμα σε σουρωτήρι και από εκεί σε άνετη πιατέλα. Άπλωσα πάνω τους το πέστο, τα λαχανικά και έριξα την τριμμένη φέτα. Με δυο μεγάλες κουτάλες ανακάτεψα καλά, να φτάσει το πέστο σε όλα τα μακαρόνια. Και απευθείας στα πιάτα.

Η φέτα δίνει όση αλμύρα χρειάζονται, αν όμως θέλετε παραπάνω τυρί, ποιος θα σας πει όχι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'