Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με χυμό εσπεριδοειδών και κακάο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλαμαράκια γεμιστά αλλιώς: με μυρωδικά και φέτα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκαλαμάρια, φέτα, μυρωδικά, βότανα, μαντζουράνα, δυόσμος

Λίγο πριν το καλοκαίρι, λίγο πριν τη μεγάλη ζέστη. Το τηγάνι δεν είναι το φόρτε μου, τα καλαμάρια είναι στις μεγάλες μου αγάπες. Κάρβουνα δεν έχω για να τα ψήσω κι εξάλλου δεν κάνω αντίπραξη στις καλές ταβέρνες. Τα γεμίζω, λοιπόν, αλλά όχι με την αναμενόμενη γέμιση ρυζιού - μυρωδικών. Τα θέλω ξεροψημένα απ’ έξω, ζουμερά, πλούσια και αρωματικά από μέσα. Να μυρίζουν καλοκαίρι και να θέλω μαζί τους τσίπουρο ή ούζο.

Καλαμάρια γεμιστά με φέτα και βότανα

  • 4 μεγαλούτσικα καλαμάρια ή καμμιά δεκαριά μικρά
  • μπαστουνάκια από καλή φέτα
  • 4-5 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • μαντζουράνα φρέσκια ή δυόσμο φρέσκο
  • πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται λόγω φέτας)

Για το γαρνίρισμα:

  • αντίδια
  • κάπαρη
  • ντομάτα ψιλοκομμένη

Κρατάμε ολόκληρο τον ασκό του καλαμαριού, μόνο αποσπούμε τα πλοκάμια. Αν είναι μεγάλα πολύ τα κόβουμε, αλλιώς κρατάμε τα πλοκάμια ατόφια. Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα καλαμάρια.

Λάδι, σκόρδο, μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι: τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα καλαμάρια μέσα στο μίγμα να πάρουν αρώματα. Όσο περισσότερη ώρα μπορούμε, 2 ώρες είναι καλά. Αν όμως είμαστε βιαστικοί και ανυπόμονοι (το συνηθέστερο), παραλείπουμε το μαρινάρισμα.

Στην "κοιλιά" κάθε καλαμαριού βάζουμε από ένα κομμάτι φέτα και λίγη μαντζουράνα ή δυόσμο. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδα σαν καρφίτσα μοδίστρας.

Σε πυράντοχο απλωτό σκεύος, λαδωμένο, απλώνουμε τα καλαμάρια και ανάμεσα τους τα πλοκάμια. Ραντίζουμε με το αρωματισμένο μίγμα του λαδιού (ιδίως αν δεν έχει προηγηθεί το μαρινάρισμα, δεν κάνουμε τσιγκουνιές). Τρίβουμε από τον μύλο πιπέρι.

Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 40 περίπου λεπτά (όχι πολύ κολλητά, 1-2 σχάρες οπωσδήποτε, πιο κάτω) ελέγχοντας ενδιαμέσως με ένα μυτερό πηρούνι τη σάρκα των καλαμαριών. Το χρώμα τους να ναι ροδοκοκκινιστό, η σάρκα τρυφερή και να μην έχει στεγνώσει το ζουμάκι τους.

(Οι τυχεροί που έχουν κάρβουνα, μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο ψησίματος!)

Για το σερβίρισμα: αντίδια, ντοματούλα ψιλοκομμένη και κάπαρη που με μαεστρία θα απλώσουμε κυρίως στο άνοιγμα κάθε καλαμαριού αφού έχουμε πρώτα αφαιρέσει την οδοντογλυφίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'