Στη Feyrouz για αληθινό λαχματζούν
Μπορεί ως πρωτάρης να τα κατάφερα με την εντός των... τοιχών ετοιμασία του, αλλά άφταστο λαχματζούν ήταν και είναι εκείνο της Feyrouz, στο 23 της οδού Καρόρη. Ίσως ο πιο λιμπιστερός πάγκος της Αθήνας: λαχματζούν του χεριού με λεπτοκαμωμένη ζύμη, πεϊνιρλί στο χαρτί, πίτες σπιτίσιες και όλα τα ωραία ανατολίτικα ακόρντα τους. Σε ένα μικρό στενό κάθετο στη συνήθως φασαριόζικη Αιόλου βρίσκεις μια ήσυχη, φωτεινή γωνιά με το καλύτερο (χωρίς ίχνος υπερβολής) ανατολίτικο street food.
Δίπλα σε μια είσοδο πολυκατοικίας, η κυρία Ελένη - Φεϊρούζ, με καταγωγή από την Αντιόχεια, ζυμώνει εδώ και 14 μήνες μπλέκοντας τις ανατολίτικες ρετσέτες με τις δικές μας συνήθειες και τα φρέσκα της κάθε εποχής. Μαγείρισσα για 20 και πλέον χρόνια, επαγγελματίας αλλά με μεράκι ζηλευτό, πιο πολύ πλάθει ανάλογα τα κέφια της παρά με συνταγές. Αρνίσιος κιμάς, ας πούμε, δεν υπάρχει, το λεπτοκαμωμένο λαχματζούν προσαρμόστηκε στις εδώ προτιμήσεις και γίνεται με κιμά μοσχαρίσιο. Ο γιος της, Σάββας, μας κάνει ένα γρήγορο πέρασμα από τα συνήθη συνοδευτικά: πικάντικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανού(τ)ς, γιαούρτι και πολύχρωμη σαλάτα με λάχανα. Tυλιγμένο σε ρολό για να το πάρεις και να συνεχίσεις το περπάτημα.
Μα και άνευ κρέατος, χορτοφαγικό, με λαχανικά εποχής αλεσμένα και μοιρασμένα πάνω στη ντελικάτη ζύμη σαν κιμάς. Και ζύμη ολικής άλεσης, έμπνευση της πολυμήχανης Φεϊρούζ. Παραδίπλα η ζύμη ζαατάρ, με μίγμα μπαχαρικών, μυρωδικών, ξηρών καρπών και ντομάτας. Όλα τα ζυμάρια ανεβαίνουν από το εργαστήριο τρία-τρία, άντε το πολύ σε πεντάδες, φρεσκοζυμωμένα και ποτέ έτοιμα από ώρα, μας εξηγεί ο Αντρέας Κιλτσισής, ο δεύτερος γιος, εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι. «Τις συνταγές αυτές, με ρίζες ελληνικές, αραβικές, γαλλικές και συριακές - μπλεγμένες όπως και η καταγωγή μας, θέλουμε να μοιραστούμε με τους επισκέπτες. Γιατί για επισκέπτες πρόκειται, όχι απλώς πελάτες», επισημαίνει ο Ανδρέας.
Και φτάνεις στα πεϊνιρλί, “πιντέ” κατά την ακριβή τους ονομασία. Σουτζούκι, παστουρμάς ή κοτόπουλο, με μπόλικο τυρί και, επιτέλους, καθόλου ψωμένια όπως τα περισσότερα μη σπιτικά. Εκλεπτυσμένο, από τις πρώτες μπουκιές βρίσκεις τη γέμιση και χορταίνεις μεμιάς. Κι εδώ χορτοφαγική εναλλακτική: με φέτα-ντομάτα-πιπεριά-ελιά, το χωριάτικο, ή ανθότυρο και μπαχαρικά.
Πρόθυμοι ο Σάββας και ο Αντρέας ρωτάνε για τα συνοδευτικά του λαχματζούν: Μαντάμ Πιπερίν, για τολμηρούς, πάστα καυτερής πιπεριάς με πράσινη ελιά, καυτερή μελιτζανοσαλάτα, χούμους και αγελαδινό γιαούρτι. Οι δε τιμές, σηκώνουν και δεύτερο, το πιο ακριβό κοστίζει € 3,20.
Ακόμα κι αν περάσεις βιαστικά, η ωραία μουσική και οι στημένοι περιμετρικά άνετοι πάγκοι θα σε πείσουν να καθίσεις λίγο ακόμα. Γρήγορο κέρασμα από τη σούπα που ζεσταίνεται δίπλα στον πάγκο, με ρύζι, γιαούρτι, τσιγαρισμένο δυόσμο και λίγο ζωμό κοτόπουλου - ναι, δελεαστική ακόμα και στη ζέστη. Μαζί με το γειτονικό του Falafellas (Αιόλου 51), που το ανακάλυψε η Αλέκα Κυφιώτη πέρυσι το καλοκαίρι, στήνουν δυο πρώτης τάξης προτάσεις για ανατολίτικο φαγητό γρήγορο μα όχι πρόχειρο. Η Feyrouz ανοίγει πόρτες και φούρνους από από τις 12:00 μέχρι τις 22:00 Δευτέρα με Πέμπτη ενώ Παρασκευή και Σάββατο μένει ανοιχτά μέχρι τις 23:00. Κυριακή, ξεκούραση.
Πριν φύγεις, μη ξεχάσεις μια σακουλίτσα τζεζεριέ, καροτογλυκό φίνο με καρύδα για γευστικό κλείσιμο, μόλις € 2.
Λίγα παραπάνω λόγια για την ιστορία και τις νοστιμιές τους, στο feyrouz.gr και στη σελίδα τους στο facebook.