Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η τυρόπιτα θέλει το ουζάκι της

της Στέλλας Αλαφούζου Συνταγέςτυρόπιτα, φέτα, ούζο, μέλι, πολίτικη κουζίνα

Μα μέλι και ούζο στην τυρόπιτα; Ναι, γιατί όχι. Έτσι κάνει η Μαίρη, όμορφη μελαχρινή φιλενάδα μου με ρίζες απ’ την Πόλη, έτσι έκανε και η γιαγιά της. Να πώς.

Photo: a4kinit.blogspot.gr
Photo: a4kinit.blogspot.gr

Η τυρόπιτα της Μαίρης Σούκουλη

Υλικά για 1 ταψί:

  • ½ κιλό χωριάτικο φύλλο κρούστας
  • 750 γρ. τυρί φέτα (αληθινή, όχι λευκό τυρί)
  • 3 αυγά
  • 2 ποτήρια γάλα φρέσκο
  • ελάχιστο αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Με ένα πινελάκι αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο, ακόμη και στα πλαϊνά του τοιχώματα. Στη συνέχεια απλώνουμε ένα - ένα τα φύλλα μας, αλείφοντάς τα επίσης. Θέλουμε η βάση μας να έχει 6 φύλλα.

Νωρίτερα έχουμε θρυμματίσει καλά τη φέτα, έχουμε ρίξει μέσα τα 2 αυγά, το 1 ποτήρι γάλα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στα στρωμένα φύλλα.

Σκεπάζουμε το μείγμα με τα υπόλοιπα φύλλα της συσκευασίας, πάλι με την ίδια διαδικασία της επάλειψης με ελαιόλαδο, εκτός από το τελευταίο φύλλο. Διπλώνουμε τις άκρες που έχουν περισσέψει, προς τα μέσα. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και την περιλούζουμε με το ένα ποτήρι γάλα και το ένα αυγό τα οποία έχουμε χτυπήσει μαζί σε ένα σκεύος.

Πριν βάλουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, την ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας μέλι τις οποίες αραιώσαμε με ένα σφηνάκι ούζο.

Υ.Γ.: Η γιαγιά Δέσποινα (μαμά Μαίρης) βάζει το ουζάκι μέσα στη γέμιση της τυρόπιτας. Αν σας αρέσει η έντονη γεύση ούζου… δοκιμάστε το και πείτε μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'