Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φασόλια χάντρες ή μπαρμπούνια με φέτα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςφασόλια, φέτα

Είναι μεν φρέσκα αλλά μοιάζουν με τα ξερά. Τρώγονται μόνο οι σπόροι τους, που είναι σαρκώδεις και πολύ νόστιμοι, τη φλούδα - τη σποροθήκη - την πετάς. Ενώ βαριόμουν θανάσιμα από παιδί να καθαρίζω φασολάκια, αυτά μου αρέσανε γιατί ήταν σαν παιχνίδι. Έχουν το χρώμα του ψαριού (μπαρμπούνι), μπορείς να τα κάνεις και κολιέ άμα θέλεις. Τα πιέζαμε να δούμε ποιο θα πάει πιο μακριά, οπότε γέμιζε η αυλή φασόλια, πράγμα που κάνω ακόμη καμιά φορά και γελάω μόνη μου, ενώ ψάχνω να τα βρω κάτω από το τραπέζι. Και όσο τα καθαρίζω τρώω και μερικά ωμά, οπότε σκέφτομαι να ρίξω μερικά και σε καμιά σαλάτα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υπολογίστε ότι έχουν μεγάλη φύρα. Μόλις τα ζύγισα και είδα ότι στα 1700 γρ. ακαθάριστα έμειναν 1 κιλό καθαρισμένες χάντρες. Γενικά αγοράζω περισσότερα και τα βάζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη, οπότε τα έχω έτοιμα καθαρισμένα για το επόμενο μαγείρεμα. Ο πατέρας μου τα έκανε με μπέικον, μη βιάζεστε, θα σας τα μαγειρέψω κι έτσι μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα. Τώρα τα προτιμώ άσπρα με φέτα που λιώνει και γίνεται σαν κρέμα. Τρώγονται χλιαρά αλλά και κρύα, την άλλη μέρα.

Υλικά

  • 1 κιλό ακαθάριστα φασόλια χάντρες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα
photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Καθαρίζω τα φασόλια και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Τα βράζω περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς. Καλό είναι να κρατάνε λίγο. Τα σουρώνω και τα αφήνω στην άκρη.

Ρίχνω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με λίγο νερό και το αχνίζω. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, ρίχνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτω τα φασόλια, τα σοτάρω κι αυτά για μερικά λεπτά, αλατοπιπερώνω, ρίχνω επίσης τη φέτα λιωμένη με το πιρούνι και λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα τους και να γίνει κρεμώδης.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Προσοχή: Η φέτα κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και θέλει κάθε τόσο προσεκτικό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'