Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ecotrophelia 2015: καινοτομίες φοιτητών

της Κικής Τριανταφύλλη WikiEcotrophelia, έκθεση, διαγωνισμός, επιστήμη τροφίμων, καινοτομία

Το mail που έλαβα από τον φούρνο Σαχινίδη με καλούσε την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι στην Αίγλη Ζαππείου για να δοκιμάσω τις “Αρτοθαλασσιές”, ένα καινοτόμο βιολογικό ψωμί-δημιουργία φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το ψωμί αυτό, που η καινοτομία του έγκειται στη χρήση θαλασσινού νερού αντί για νερό κι αλάτι, είναι ένα από τα 14 πειραματικά προϊόντα που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν, μαζί με τους καθηγητές τους, ομάδες φοιτητών από διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια και με τα οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2015. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από τον Σ.Ε.Β.Τ. (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) έχει σκοπό αφενός να υποστηρίξει νέους έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Αρτοθαλασσιές, πειραματικό ψωμί με βιολογικό αλεύρι και θαλασσινό νερό / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Αρτοθαλασσιές, πειραματικό ψωμί με βιολογικό αλεύρι και θαλασσινό νερό / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση πρόλαβα να δοκιμάσω τα περισσότερα από αυτά και με τις ωραίες γεύσεις τους στο στόμα σκεφτόμουν πόσο θα δυσκολεύτηκε η κριτική επιτροπή να αποφασίσει ποιες ομάδες θα έπρεπε να βραβεύσει. Γιατί είναι εντυπωσιακές οι επιδόσεις των νεαρών δημιουργών που με τόσο ενθουσιασμό και εφευρετικότητα έκαναν πράξη τις ιδέες τους, προτείνοντας νέα εύγευστα οικολογικά και υγιεινά προϊόντα, φτιαγμένα με “πράσινες” τεχνολογίες, τα οποία ίσως καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους και στην αγορά.

Η marmeλλαdα κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Ecotropheleia / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Η marmeλλαdα κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Ecotropheleia / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Η “marmeλλαdα” κέρδισε το χρυσό βραβείο, που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο 1.200 €. Με το προϊόν αυτό η ομάδα των φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ Θεσσαλίας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγματοποιηθεί στo Μιλάνο τον ερχόμενο Οκτώβριο, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης «EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life». Είναι η πρώτη βιολογική μαρμελάδα (με υπέροχη γεύση και φυσική γλύκα, το βεβαιώνω), πιο light από κάθε light που έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Παρασκευάζεται από πιστοποιημένα βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες που παράγει αγρότης της Καρδίτσας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μόνο με φυσικά σάκχαρα, εννοείται χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Στην ομάδα συμμετείχαν οι φοιτητές Εμμανουήλ Ακρίβος, Πέτρος Ζαφειρίου, Λήδα Κετσιλή, Μηλιά-Ελένη Μαργέλη και Ελένη-Μαρία Φλωροδημήτρη, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Θεοφάνη Γεωργόπουλου.

Μια παραδοσιακή χωριάτικη σε "έξυπνη" συσκευασία κέρδισε το 2ο βραβείο / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Μια παραδοσιακή χωριάτικη σε "έξυπνη" συσκευασία κέρδισε το 2ο βραβείο / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Η Greek Salad on the go, σε συσκευασία αεροστεγή, δημιουργία ομάδας φοιτητών των ΕΜΠ, κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών που την τίμησαν με το αργυρό βραβείο και χρηματικό ποσόν των 800 €.

Το 3ο βραβείο ανήκει σε ένα υγιεινό επιδόρπιο γιαουρτιού / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Το 3ο βραβείο ανήκει σε ένα υγιεινό επιδόρπιο γιαουρτιού / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Το Tyroyo, δημιουργία ομάδας φοιτητών των ΤΕΙ Θεσσαλίας, κέρδισε το τρίτο βραβείο και χρηματικό ποσόν των 500 €. Είναι ένα επιδόρπιο (γιαούρτι) από φρέσκο τυρόγαλο και φρέσκο αγελαδινό γάλα με μαύρη κορινθιακή σταφίδα και βρώμη, που μειώνουν τη χοληστερίνη, και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές (όπως και η σταφίδα) πολυφαινόλες ελιάς, που παράγεται μέσω μιας διεργασίας φιλικής προς το περιβάλλον “μηδενικών αποβλήτων”.

Ορεκτικό με πουρέ κάστανου / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Ορεκτικό με πουρέ κάστανου / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Το βραβείο καλύτερης παρουσίασης μοιράστηκαν δύο σπουδαίες λιχουδιές. Το Dios Valani, ένα ορεκτικό με πουρέ κάστανου, ελαιόλαδο και κρόκο Κοζάνης που δημιούργησαν φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Tartique, μια τάρτα μανταρινιού με κακάο για διαβητικούς, χωρίς γλουτένη, λακτόζη και αλάτι, των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μάφιν χωρίς γλουτένη με αλεύρι από βελανίδια / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Μάφιν χωρίς γλουτένη με αλεύρι από βελανίδια / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Τέλος το τιμητικό βραβείο καλύτερης παρουσίασης για marketing plan και εμπορία απονεμήθηκε στο Gluten-Care Muffin, που δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και το οποίο εύχομαι να βρει σύντομα τον δρόμο του για την αγορά. Είναι ένα σνακ χωρίς γλουτένη, υψηλής διατροφικής αξίας, με εντυπωσιακά ευχάριστη και πλούσια γεύση που παρασκευάστηκε με φυτικές ίνες και αλεύρι βελανιδιού, βιολογική ζάχαρη και βιολογικά αυγά.

Στο διαγωνισμό παρουσιάστηκαν επίσης τα προϊόντα:

Αφέψημα με βότανα / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Αφέψημα με βότανα / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Afepsima. Ομάδα φοιτητών του ΕΜΠ έφτιαξε ένα εντυπωσιακό ποτό από συμπυκνωμένο χυμό φραγκόσυκου, τσάι του βουνού, κρητικό μαλοτήρα και μέλι.

Καραμέλες με αρωματικά και βότανα / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Καραμέλες με αρωματικά και βότανα / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Active Drops Life Kinisis Caramel. Η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας παρουσίασε καραμέλες χωρίς ζάχαρη με δύο διαφορετικά εκχυλίσματα βοτάνων, πράσινες με πράσινο τσάι, μελισσόχορτο και βαλσαμόχορτο και πορτοκαλί με δεντρολίβανο, τίλιο, αγγελική και άρωμα πορτοκάλι και γιασεμί.

Μπισκοτάκια λεμονιού με αλεύρι και έλαια από κάνναβη / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Μπισκοτάκια λεμονιού με αλεύρι και έλαια από κάνναβη / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Sativa biscuits. Η ομάδα φοιτητών του Χαρικόπειου Πανεπιστήμιου της Αθήνας έφτιαξε χειροποίητα μπισκότα για χορτοφάγους με αλεύρι και λάδι κάνναβης sativa, ξύσμα λεμονιού, βανίλια, χαρουπόμελο και καραμέλα, σε συσκευασία από ανακυκλώσιμα υλικά που μπορεί να γίνει γλάστρα και στο κάτω μέρος του κουτιού περιέχει σπόρους κάρδαμου.

Επιδόρπιο από φραγκόσυκο / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Επιδόρπιο από φραγκόσυκο / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Prickl 8. Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε ένα δροσερό επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά και χαμηλά σάκχαρα με φραγκόσυκο και εκχύλισμα από φύλλα φραγκόσυκου από την Κρήτη, μέλι ελάτης βανίλια από το Μαίναλο, αλεύρι από σπόρους φραγκόσυκου από τη Μεσσηνία, κανέλα και γαρίφαλο από την Ινδονησία, συσκευασμένο σε premium γυάλινη (ανακυκλούμενη) συσκευασία.

μεRaki. Ομάδα φοιτητών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσίασε ένα dressing με ρακί, μέλι και δίκταμο.

Πειραματικό σνακ με μύρτιλλα και κράνα / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Πειραματικό σνακ με μύρτιλλα και κράνα / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Spinberries. Ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου δημιούργησε ένα επιδόρπιο με πετιμέζι Λήμνου, κράνα και μύρτιλλα.

The Greek Salad Drink σε μπουκάλι / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
The Greek Salad Drink σε μπουκάλι / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

The Greek Salad Drink. Ομάδα φοιτητών του ΕΜΠ παρουσίασε έναν φυσικό χυμό με συστατικά υψηλής ποιότητας, όπου συνδυάζονται όλα τα οφέλη της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας και της Μεσογειακής διατροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'