Τα γιουβαρλάκια των τριών τετάρτων
Χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι το παιδί σου που σου λέει ότι σε μια ώρα θα είναι στο σπίτι. Πεινασμένο πολύ. Θέλει κάτι με κρέας να φάει. Φτάνει πια με τα όσπρια και τις σαλάτες, σου λέει. Τι θα κάνεις, λοιπόν; Γιουβαρλάκια. Απλή, δοκιμασμένη συνταγή από μάνα και γιαγιά, επιπλέον του αρέσουν.
Είναι στη λίστα με τα αγαπημένα του. Και γίνονται στο άψε-σβήσε, ένα τεταρτάκι προετοιμασία και μισή ώρα βράσιμο όλο κι όλο. Σε τρία τέταρτα έχεις έτοιμο φαγητό, το αφήνεις και ένα τεταρτάκι στην άκρη να μελώσουν τα γιουβαρλάκια μέσα στη σάλτσα τους.
Εντωμεταξύ στρώνεις τραπέζι, βγάζεις το τυρί από το ψυγείο, ψήνεις και 2-3 φέτες ψωμί στο γκριλ. Και περιμένεις. Σαλάτα δεν θέλει σήμερα το παιδί. Τάδε έφη Κατερίνα. Η κολλητή μου. Κι εγώ τα κατέγραψα.
Υλικά
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 1 αυγό
- αλατοπίπερο
- 2 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες ή μισό κουτί ντοματάκι κονκασέ
- 1-2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια νερό
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτω την τριμμένη ντομάτα. Την σοτάρω για λίγο, προσθέτω το νερό, αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Ξεπλένω το ρύζι (χρειάζεται να τραβήξει λίγο νερό για να μη γίνουν στεγνά τα γιουβαρλάκια) και το ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά, λίγο αλατοπίπερο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αυγό.
Ζυμώνω να αναμειχθούν καλά τα υλικά, πλάθω γιουβαρλάκια και τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Σκεπάζω και αφήνω να βράσουν μισή ώρα, μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Ενδιαμέσως ελέγχω και, αν χρειάζονται περισσότερο υγρό, προσθέτω λίγο ζεστό νερό.