Πώς αγάπησα τα φασόλια
Τα όσπρια δεν ήταν ποτέ το καλύτερό μου. Μεγαλώνοντας όμως αρχίζω να εκτιμώ τη διατροφική τους αξία. Στην προσπάθεια να τα εντάξω στη μαγειρική μου, αποφάσισα ότι ο μόνος τρόπος είναι οι σαλάτες. Για την αγαπημένη μου σαλάτα με φακές τα έχουμε πει. Σήμερα θα σας γνωρίσω την άλλη προσφιλή μου, με μαυρομάτικα φασόλια.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια
- 1 φρέσκο και ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλα καρότα
- ντοματίνια
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
- 1 ματσάκι σέλινο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
Για τη σάλτσα:
- ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μπαλσάμικο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
- ελάχιστο σκόρδο ψιλοκομμένο (ούτε σκελίδα)
Βράζω σε αλατισμένο νερό τα μαυρομάτικα φασόλια. Δεν χρειάζεται να τα έχω βάλει σε νερό με σόδα από το προηγούμενο βράδυ. Στη σαλάτα αυτό που θέλω είναι να τα βρίσκω καθώς τα γεύομαι. Μόλις βράσουν, τα σουρώνω και τα αφήνω να κρυώσουν.
Ωστόσο τρίβω τα καρότα από τη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη μου, πλένω καλά τα ντοματίνια και αφαιρώ το κοτσάνι, ψιλοκόβω σέλινο και μαϊντανό, κόβω σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Περιλούζω με τη σάλτσα.
Έχω διατηρήσει μέχρι και 3 μέρες αυτή τη σαλάτα στο ψυγείο μου. Δοκιμάστε την.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Θησαυροί του καταψύκτη ΙV: όσπρια
- Φασόλια χάντρες με την παρέα τους
- Τα μαυρομάτικα της διαφάνειας
- Η σαλάτα του «λιτού βίου»
- Ποντάρω στους συνδυασμούς: καλαμάρι με μαυρομάτικα
- Φασόλια χάντρες ή μπαρμπούνια με φέτα
- Φασόλια και ζυμαρικά - και σούπα και μακαρονάδα
- Τι ταΐζεις το παιδί σου;
- Μαυρομάτικα με πέστροφα: σαλάτα για αριστείο
- Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και καπνιστή πέστροφα που παίρνει δέκα με τόνο!
- Γίγαντες Σαλάτα, ένα δροσερό καλοκαιρινό πιάτο