Βλίτα τσιγαριαστά
Είναι μετά τα ραδίκια τα αγαπημένα μου χόρτα. Η εποχή βοηθάει. Τα βλίτα στην κλασική τους εκδοχή με ελαιόλαδο και λεμόνι είναι μια άριστη σαλάτα που προτιμώ με θαλασσινούς μεζέδες. Η αλήθεια όμως είναι πως από όταν δοκίμασα βλήτα τσιγαριαστά με κρητική ξινομυζήθρα κόλλησα.
Υλικά:
- 1 κιλό βλίτα
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- αλάτι πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 250 γρ ξινομυζήθρα θριματισμένη ή φέτα
Βράζω σε αλατισμένο νερό τα καλά καθαρισμένα βλίτα. Σουρώνω καλά γιατί στο τσιγάρισμα θα βγάλουν κι άλλα υγρά. Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζω τα κρεμμύδια που έχω κόψει σε φέτες όπως της σαλάτας. Στο τέλος προσθέτω πιπέρι και αλάτι. Αν επιλέξετε να συνοδεύσετε με φέτα, θα βάλετε λιγότερο αλάτι. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την ξινομυζήθρα ή τη φέτα.
Πιο βαριά η γεύση τους σε αυτήν την εκδοχή τους. Συνδυάζεται καλά και με κρεατικά.