Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σοφιτσίνι: βιομηχανική λιχουδιά με κόλπα σπιτικά

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςσοφιτσίνι, sofficini, καλτσόνε, μοτσαρέλα, μεζεδάκια, ιταλική κουζίνα, εύκολος μεζές, εύκολη συνταγή

Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο Birkenau, στη Γερμανία, αλλά θα μας φιλοξενήσει μια 100% ιταλική κουζίνα με οικοδέσποινα την Francesca από το blog Voglio vivere così (Ετσι θέλω να ζήσω!) και θα φτιάξουμε όλοι μαζί τα περίφημα σοφιτσίνι (sofficini)

Sofficini, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει τρυφερούλια, μαλακούτσικα! Δεν πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή, αλλά για βιομηχανοποιημένο προϊόν της εταιρείας Findus, της γνωστής από τα fish sticks Captain Iglo. Πρόκειται για ένα είδος μικρών καλτσόνε (ή παντζερόττι) με γέμιση τυρί που λιώνει και αλλαντικά ή σπανάκι, τα οποία είναι παναρισμένα και τηγανίζονται ή ψήνονται στον φούρνο, όπως και τα fish sticks. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι το κέλυφος τους είναι πολύ μαλακό και λιώνει στο στόμα, καθώς δεν είναι το γνωστό ζυμάρι ψωμιού, αλλά ένα είδος ρου (roux). Αγαπημένα ιδίως των μικρών παιδιών, αλλά και των μεγάλων, από το 1975 που λανσαρίστηκαν στην αγορά, έχουν εμπλουτιστεί με διάφορες γεύσεις και αποτελούν ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα της εταιρείας.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι το βιομηχανοποιημένο προϊόν -όπως και τα περισσότερα ανάλογα προϊόντα- δεν είναι ακριβώς υγιεινό και δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να διαλέγει ένας γονιός για την διατροφή των παιδιών του: οι αναλογίες των φυσικών πρώτων υλών είναι πολύ μικρές και φυσικά όλο το υπόλοιπο είναι χημεία και κορεσμένα λιπαρά... Προσωπική μου επιλογή να κρατάω μακρiά από την κουζίνα μου τέτοιου είδους προϊόντα, προσπαθώντας να κλείνω μάτια, αυτιά αλλά και το στόμα στις σειρήνες της εύκολης και γρήγορης λύσης στο φαγητό, της ιδιαίτερα νόστιμης γεύσης (αποτέλεσμα ενισχυτικών γεύσης) αλλά και της εκάστοτε μόδας που επιβάλλεται από τη διαφήμηση.

Οταν όμως επiχειρούμε να φτιάξουμε τα ίδια προϊόντα στο σπίτι, με τα δικά μας φυσικά υλικά, το πράγμα αλλάζει! Ετσι δεν θα έχανα με τίποτε την πρόταση της Francesca (η συνταγή της εδώ) καθώς τα σπιτικά σοφιτσίνι ήθελα από καιρό να τα δοκιμάσω. Πολύ εύκολα να φτιαχτούν, υπέροχα σε γεύση, δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Εκανα μια μικρή προσθήκη στην ζύμη και συμπλήρωσα μία κουταλιά βούτυρο. Προτίμησα μια γέμιση ελαφριά και ουδέτερη, έτσι χρησιμοποίησα μόνο μοτσαρέλλα, την στεγνή που είναι για μαγείρεμα (mozzarella da cucina) και καπνιστή μπριζόλα. Μπορείτε να εμπλουτίσετε την γέμιση με σαλαμάκι, πιό πικάντικα τυριά, μπεσαμέλ,σάλτσα πίτσας ή και σπανάκι.

Στο πανάρισμα δεν έβαλα παρμεζάνα αλλά και έτσι ήταν πολύ νόστιμα! Με την συγκεκριμένη δόση και στις διαστάσεις που τα έφτιαξα εγώ, βγαίνουν 16-17 σοφιτσίνι. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε 1-2 μέρες στο ψυγείο ή να τα καταψύξετε. Πριν τα καταψύξετε, θα τα πανάρετε κανονικά και δεν χρειάζεται να τα αποψύξετε για να τα τηγανίσετε.
Δοκιμάστε τα κι εσείς, αξίζει τον κόπο!

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 φλ. γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 γερή πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 φλ. (περίπου 75 gr) μοτσαρέλα για μαγειρική (mozzarella da cucina) κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 4 φέτες μπριζόλα καπνιστή

Για το πανάρισμα:

  • 1 αυγό
  • τριμμένη φρυγανιά

Βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις φουσκώσει και πάει να βράσει, κατεβάστε το από την φωτιά, προσθέστε το βούτυρο, το αλάτι και το αλεύρι όλο μαζί. Αναμείξτε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα και αφήστε το να χλιαρίνει. Ρίτε το ζυμαράκι στην επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε το μέχρι να γίνει ομοιογενές και ελαστικό. Μαζέψτε το σε μία μπάλα, τυλίξτε το με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει τελείως.

Ψιλοκόψτε τη μοτσαρέλα και το αλλαντικό και αναμείξτε τα. Οπως σας είπα και στην εισαγωγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά και αλλαντικά της επιλογής σας. Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη σε ένα φύλλο πάχους περίπου 0,3 mm. Κόψτε το σε δίσκους διαμέτρου περίπου 10 εκ. - εγώ χρησιμοποίησα ένα φλυτζάνι και βγήκαν κατά τι μικρότεροι.

Τοποθετήστε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση επάνω σε κάθε δίσκο, διπλώστε τον σε μισοφέγγαρο και πιέστε τις άκρες να σφραγίσουν. Χτυπήστε το αυγό. Περάστε τα σοφιτσίνι πρώτα από το αυγό και έπειτα από τη φρυγανιά. Διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα τηγανίσετε.

Βάλτε λίγο σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά και τηγανίστε τα σοφιτσίνι, μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή, θέλουν πολύ σύντομο τηγάνισμα, αρπάζουν πολύ εύκολα! Όπως είπαμε, αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μπορείτε να τα ψήσετε και στον φούρνο, στους 180°C για περίπου 20 λεπτά και αφού τα αλείψετε με λίγο λαδάκι με ένα πινέλο.

Σερβίρετέ τα αμέσως, όσο είναι ζεστά και το τυράκι κάνει κλωστές, είναι πραγματικά υπέροχα!

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'