Τσάτνεϊ βερίκοκο: γλυκόξινη μαρμελάδα
Τα Chutneys είναι αυτές οι γλυκόξινες «μαρμελάδες», σάλτσες θα τις έλεγα εγώ που συνοδεύουν αλλαντικά, τυριά, ψητά κρέατα ή και ψητά λαχανικά. Την περασμένη εβδομάδα επέστρεψα από μια σύντομη βόλτα με πολλά βερίκοκα. Ένα μέρος τους έγινε γλυκό του κουταλιού ένα άλλο μαρμελάδα και τα υπόλοιπα έγιναν chutney.
Υλικά
(για 14 μικρά βαζάκια σαν της φωτογραφίας)
- 2 κιλά βερίκοκα (βάρος καθαρισμένα
- 4 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 200 γρ ξανθές σταφίδες
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 500γρ καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίτζερ
- 1 μεγάλο ξυλάκι κανέλας
- 4 κ.τ.σ πουρέ ντομάτας ( έβαλα το πολύ συμπυκνωμένο από συσκευασία)
- 5 κομματάκια καυτερής πιπεριάς από βάζο (σπιτικό τουρσί)
- 500 ml λευκό ξύδι
Η συνταγή θέλει να βράςουν όλα μαζί τα υλικά από την αρχή. Επειδή, όμως, μεσολαβούσε Κυριακή και δεν είχα όλα τα υλικά, για να μη μου χαλάσουν τα βερίκοκα, τα έπλυνα, αφαίρεσα το κουκούτσι και τα έβαλα με 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό και έβρασαν ίσα ίσα να μαλακώσουν λίγο. Την επομένη πρόσθεσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και έφερα σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν.
Όταν άρχισαν να βράζουν καλά χαμήλωσα την ένταση της φωτιάς στο 6 (κλίμακα 1-9) και έβρασα ανακατεύοντας περιστασιακά για 1 ώρα και 15 λεπτά. Έκανα το τεστ του δεσίματος της μαρμελάδας και αφού είδα ότι η σάλτςα είχε δέσει τη μοίρασα σε αποστειρωμένα βάζα.
Τα chutney πρέπει να μείνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα ώστε να «ωριμάσουν» πριν τα καταναλώσουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες διατηρούνται στο ψυγείο. Από εμπειρία δική μου διατηρούνται μια χαρά και εκτός ψυγείου αρκεί να έχουν κλείσει σωστά όπως όλα τα βάζα τροφίμων (μαρμελάδες, γλυκά) και όταν ανοιχτούν υποχρεωτικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.
* Η συνταγή είναι από το blog της Ξανθής Μπαξεβάνη, «Συνταγές της Ασπρούλας».