Μπάμιες τηγανητές
Η πρώτη φορά που γεύθηκα τηγανητές μπάμιες ήτανε στην πόλη της Γεωργίας, σε ένα μαγειρείο που σέρβιρε παραδοσιακά φαγητά του Αμερικάνικου Νότου. Μέχρι τότε ήξερα μόνο τις μπάμιες γιαχνί, ή σαν συνοδευτικό σε κοτόπουλο ή κρέας. Μού άρεσε τόσο πολύ το πιάτο του Νότου, που έφτιαξα μια παραλλαγή την οποία και σας παρουσιάζω σήμερα.
Υλικά
- Μισή κούπα στραγγισμένο γιαούρτι
- 300 γραμμάρια φρέσκιες μπάμιες, μεσαίες προς μεγάλες, καθαρισμένες
- Τέσσερις κούπες αραβοσιτέλαιο, για το τηγάνισμα
- Μισή κούπα νιφάδες βρώμης
- Μισή κούπα τριμμένη φρυγανιά
- Μία κούπα άσπρο αλεύρι
- Μια κουταλιά της σούπας αλάτι
- Μια κουταλιά της σούπας πιπέρι
Σε ένα βαθύ σκεύος διαλύουμε το γιαούρτι σε νερό και προσθέτουμε τις μπάμιες, ώστε σχεδόν να καλύπτονται από το νερό. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για δύο ώρες.
Αναμειγνύουμε καλά τη βρώμη, την φρυγανιά και το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι σε ένα βαθύ ταψί, σουρώνουμε τις μπάμιες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΥΝΟΥΜΕ, τις προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε οι μπάμιες να έχουν καλυφθεί από το μίγμα καλά. Αφήνουμε να σχηματισθεί μια κρούστα (10 λεπτά).
Σε ένα σκεύος με βαθύ πάτο θερμαίνομε καλά το αραβοσιτέλαιο και τηγανίζουμε τις μπάμιες λίγες λίγες κάθε φορά.
Η προτίμηση μου είναι να γεύομαι τις τηγανητές μπάμιες σαν μεζεδάκι που τρώγεται με το χέρι (finger food). Τις σερβίρω σε μια μεγάλη πιατέλα, από όπου ο καθένας παίρνει κατά βούληση. Η μαγιονέζα είναι το αγαπημένο μου συνοδευτικό για τηγανητές πατάτες (Μοντρεάλ αγάπη μου), αλλά αν δεν σας αρέσει αυτός ο συνδυασμός, αραιώστε λίγο κατίκι Δομοκού με λίγο γάλα και δεν θα το μετανιώσετε.
Η γεύση και η υφή της μπάμιας είναι εντελώς διαφορετική από την μαγειρευτή εκδοχή της, είναι σα να τρώτε κάτι διαφορετικό.
Enjoy!
* Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ