Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κεφτέδες με πατάτες στην κατσαρόλα

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςκιμάς, πατάτες, σάλτσα ντομάτα

Είναι απ’ αυτά τα νόστιμα κι εύκολα φαγάκια της «αγίας καθημερινότητας» που θα έλεγε και η αείμνηστη Εύη Βουτσινά. Για βιαστικές μαμάδες που θέλουν ένα πλήρες γεύμα για την οικογένεια αλλά δεν έχουν το χρόνο να το ετοιμάσουν ιδιαίτερα μεσοβδόμαδα. Μαγειρευτό, χορταστικό, καθημερινό, σπιτικό πιάτο.

Γι τις μαμάδες  που μαγειρεύουν κάθε μέρα, και κάποτε εξαντλούν τις ιδέες τους, και κάποτε δεν έχουν όρεξη για ιδιαίτερα πιάτα , και κάποτε δεν έχουν χρόνο για σύνθετα… Αποδεκτή απάντηση στο ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα», ακόμη και από τα πιο δύσκολα παιδιά. Χωρίς τηγάνια και χωριστές σάλτσες. Γρήγορα. Εύκολα. Καλοκαιρινά.

Αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων (μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα ήταν και η μάνα μου), αρέσει πια σε όλη την οικογένειά μου και το συνηθίζω σε μέρες που οι δουλειές είναι πολλές. Δεν θέλει άλλα συνοδευτικά εκτός από φρέσκο ψωμάκι και ίσως μια σαλάτα γι αυτούς που δεν τρώνε τίποτα χωρίς σαλάτα όπως εμείς.

Οι κεφτέδες, ακόμη και χωρίς τηγάνισμα είναι πολύ νόστιμοι όπως βράζουν μέσα στη σάλτσα, και σαφώς πιο ελαφροί  για  το στομάχι. Οι πατάτες παίρνουν νοστιμιά από τον κιμά και με το άμυλό τους κάνουν μια δεμένη και νόστιμη σάλτσα στο φαγητό μας.

Υλικά:

Για τους κεφτέδες:

  • ½ κιλό κιμά (κατά προτίμηση περασμένο 2 φορές από τη μηχανή)
  • ¾ κούπας φρυγανιά (8 μικρές αλεσμένες στο multi)
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κοφτή κουταλιά αλάτι
  • 1 κοφτό κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη ή κύμινο
  • 3 κουταλιές σούπας γάλα
  • 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
  • 1 κοφτό  κουταλάκι σόδα ή μπέικιν
  • 2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Για τη σάλτσα:
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 3 μέτριες κόκκινες ντομάτες (κατά προτίμηση φρέσκιες, αλλά νοστιμίζει και κατεψυγμένος πολτός ή κονσέρβας).
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρούτσικες στρογγυλές φέτες. Βάζουμε σε ρηχή και πλατιά (κατά προτίμηση) κατσαρόλα το κρεμμύδι (σε καρεδάκια) να τσιγαριστεί ελαφρά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πατάτες, λίγο αλάτι και μισή κούπα νερό. Χαμηλώνουμε μόλις πάρουν βράση σε μέτρια τη θερμοκρασία για να μη πιάσουν.

Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης  τον κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε αρκετή ώρα για να αναμειχθούν πολύ καλά. Πλάθουμε κεφτέδες μεγαλούτσικους, σαν μικρά μανταρίνια. Δεν χρειάζεται να τους αλευρώσουμε.  Δείτε την παρασκευή τους στη σχετική  αναλυτική ανάρτηση.

Ωστόσο οι πατάτες πρέπει να έχουν μισοβράσει. Περιμένουμε να τρυπιούνται με το πιρούνι αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμες.Περιχύνουμε με την ντομάτα και αλατίζουμε ελαφρά. Κάνουμε με ένα κουτάλι χώρο ανάμεσά τους και βάζουμε τους κεφτέδες.  Προσθέτουμε και λίγο νεράκι ακόμη να έχει υγρά το φαγητό μας και υψώνουμε τη θερμοκρασία.

Μόλις ξαναβράσει, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να γίνει ΧΩΡΙΣ να το ανακατεύουμε, μόνο κουνώντας πέρα δώθε την κατσαρόλα. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες και η σάλτσα έχει μελώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να ηρεμήσει από το βρασμό και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα των κεφτέδων να περιμένει για λίγο πριν τους πλάσουμε. Μπορούμε ακόμη να τους ετοιμάσουμε αποβραδίς και να τους χρησιμοποιήσουμε την επομένη. Σε 40-45 λεπτά έχουμε έτοιμο φαγητό κατσαρόλας! Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγανητούς κεφτέδες που περίσσεψαν. Τότε όμως θα μαγειρέψουμε τις πατάτες με τη σάλτσα και στα τελευταία 5 λεπτά θα προσθέσουμε τους τηγανισμένους κεφτέδες.

2) Η συνταγή για το μείγμα των κεφτέδων είναι ελαφρά παραλλαγμένη από εκείνη των κλασικών κεφτέδων, γιατί δεν θέλουμε τόσο αφράτο το μείγμα εδώ. Πολλές φορές όμως που κάνω διπλή δόση κλασικούς κεφτέδες αφήνω μερικούς στην κατάψυξη και τους μαγειρεύω μ’ αυτόν τον τρόπο.  Οι κατεψυγμένοι είναι πολύ πιο εύκολο να μαγειρευτούν έτσι παρά να τηγανιστούν.

3)Αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρασί και λίγο μπαχάρι ή κύμινο στο μαγείρεμα αυτού του φαγητού. Ακόμη ταιριάζουν 1-2 σκελίδες σκόρδο, αλλά ίσως έτσι βαρύνει κάπως το πιάτο μας.

4)Τελευταία πινελιά, μπορεί να είναι μια χούφτα φέτα ή ξινομυζήθρα λίγο πριν αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα μας, ή πάνω από το ζεστό σερβιρισμένο φαγητό μας.

Καλημέρα!

* Η συνταγή είναι από το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός Περίπλους 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'