Εχεις αλεύρι; Κάνε ματσάτα
Τα ματσάτα είναι τα φρέσκα φολεγανδρίτικα ζυμαρικά που γίνονται στο πι και φι. Στο νησί τα τρώνε με κατσικάκι ή κουνέλι κοκκινιστό ή απλά με σάλτσα ντομάτα και τριμμένη μανούρα.
Στις αρχές του καλοκαιριού περάσαμε ένα πραγματικά ονειρεμένο τριήμερο στη Φολέγανδρο, καλεσμένοι στις εκδηλώσεις για το «Ελληνικό Πρωινό της Φολεγάνδρου». Κι εκεί σ’αυτό το πανέμορφο μακρινό νησί ζήσαμε μια από τις πιο ωραίες γαστρονομικές εμπειρίες της χρονιάς. Η κυρία Ειρήνη Ψαρομηλίγκου – Παπαδοπούλου, στο μαγαζάκι της στην ΄Ανω Μεριά, παντοπωλείο – καφενείο και εστιατόριο ταυτόχρονα, μας ετοίμασε ματσάτα, φρέσκα φολεγανδρίτικα ζυμαρικά, με κοκκινιστό κατσικάκι.
Δεν υπάρχει πιο απλό φαγητό και πιο νόστιμο, αρκεί να έχεις λίγο αλεύρι στο σπίτι σου. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις με κρέας. Λίγη σάλτσα ντομάτα και τριμμένο τυρί και έτοιμο το φαγάκι, παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο. Στη Φολέγανδρο τρίβουν γυλωμένη μανούρα, ένα τρομερά νόστιμο τυρί που όμως δεν είναι εύκολο να το βρεις. Αλλά εντάξει, όποιο άλλο σκληρό τυρί για τρίψιμο υπάρχει στο ψυγείο, κάνει.
Υλικά
Για τα ματσάτα
- ½ κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 φλ νερό
- 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- ½ κ.τ.γλ αλάτι
Για το κοκκινιστό κατσικάκι
- 1 κιλό κρέας κομμένο σε μερίδες
- 2-3 πολύ ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2-3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 1 πολύ μικρό κομματάκι ξύλο κανέλα (προαιρετικό)
- ½ ποτηράκι κόκκινο κρασί (προαιρετικό)
- μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι, αλάτι, πιπέρι τριμμένο
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε κι αυτά για μερικά λεπτά μαζί με το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το αλατοπίπερο και την κανέλα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και ξεκολάει από το κόκκαλο και η σάλτσα να δέσει. Κάπου κάπου κουνάμε την κατσαρόλα και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μέχρι να γίνει το φαγητό ετοιμάζουμε τα ματσάτα. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το νερό (προσθέτουμε λίγο ακόμη αν χρειάζεται) και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και σφιχτή που δεν κολάει στα χέρια. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με μια πετσέτα νωπή ή με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί, περίπου μια ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-4 μπαλάκια και με τον πλάστη τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών. Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με αλεύρι και τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε κάθε ρολό σε κομμάτια μισού εκατοστού και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα ώστε να σχηματιστούν κορδέλες. Αφήνουμε τα ματσάτα 3-4 ώρες να στεγνώσουν στον αέρα, μπορούμε όμω ς και να τα μαγειρέψουμε αμέσως.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε αλάτι και τα ματσάτα. Τα βράζουμε περίπου 3-4 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε αμέσω ς με τριμμένο τυρί, μαύρο πιπέρι και σάλτσα ντομάτα ή δίπλα σε κρέας κοκκινιστό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μακαρονάδα της Φολεγάνδρου: στην άκρη του γκρεμού
- Στη Φολέγανδρο δοκιμάσαμε υπέροχα τυριά
- Breakfast in Folegandros
- Μακαρονάδα σκορδάτη με μυζήθρα: pasta mia!
- Τα σκιουφιχτά μακαρόνια της Τυρινής
- Μακαρόνια με κιμά και κεφαλογραβιέρα Ρεθύμνου
- Ιστορίες της Κρήτης: το μαγγίρι της Μαριώς
- Λαζάνια με τα νόστιμα της Μάνης μέσω Σικελίας