Μπαλάκια με ελιές: ο τέλειος μεζές!
Είναι ο τέλειος μεζές. Ένα τραγανό μπαλάκι πασπαλισμένο με σουσάμι, που το δαγκώνεις και με το «κρατς» ξεχύνεται στον ουρανίσκο σου μια μικρή έκπληξη. Γιατί μέσα του το μπαλάκι κρύβει κάτι άλλο.
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Τζίνης, που είναι η καλύτερη μαγείρισσα και οικοδέσποινα στο περιβάλλον μου και η οποία μάλλον ξεδίνει μαγειρεύοντας, γιατί τέτοια τραπεζώματα στο άψε-σβήσε από μια τόσο σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, δεν έχω ξαναδεί.
Αυτά τα μπαλάκια είναι το σουξέ του κυριακάτικου τραπεζιού. Τα βάζεις δίπλα σε σαλάμι αέρος κομμένο σε λεπτές φετούλες, ψαρικά, τυριά, φέτες ψωμιού αλειμμένες με πελτέ ντομάτας και κάππαρη και ό,τι άλλο θέλεις και έχεις τον τέλειο μεζέ για ούζο και για τσίπουρο, μέχρι να βγει το φαγητό από τον φούρνο.
Υλικά:
- 1 πακετο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο
- πιπέρι κατα βούληση
- πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
Προσοχή, σ’αυτή τη ζύμη δεν βάζουμε αλάτι. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή. Ζυμώνεις, πλάθεις πολύ μικρό μπαλάκι (γιατί θα φουσκώσει καθώς θα ψήνεται), τυλίγεις μέσα ελιά πράσινη χωρίς κουκούτσι, πασπαλίζεις με σουσάμι ή μαυροκούκι, απλώνεις τα μπαλάκια σε λαμαρίνα σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί (όπως λέγεται πλέον κομψά το λαδόχαρτο των μαμάδων μας), ψήνεις για 40-45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν τα μπαλάκια και έτοιμο το μεζεδάκι.
Υ.Γ.: Η Τζίνη τα κάνει με πράσινες ελιές εγώ προτιμώ τις μαύρες θρούμπες αλλά αντί για ελιά μπορεί κανείς να τυλίξει ό,τι άλλο θέλει μέσα στη ζύμη, π.χ. κάππαρη και καππαρόφυλα, κομματάκια τυριού, λιαστής ντομάτας, ζαμπόν ή... (δεν μου έρχεται τώρα κάτι άλλο, αλλά είναι σίγουρο ότι εσείς κάτι ακόμη νόστιμο θα βρείτε).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Αλμυρό κέικ με τυρί, ελιές και μπέικον
- Μεζεδάκι ελιάς για πολύ μερακλήδες
- Ψωμάκια με ελιές
- Στρόμπολι, το ψωμί ηφαίστειο
- Ελιόπιτες ρολά, οι αρβανίτικες
- Τα ιταλικά: φοκάτσα από το Μπάρι
- Δοκιμάσαμε αλμυρό κέικ στο Chapeau
- Τυρομπαλάκια με γαλοπούλα: η χαρά του λιχούδη
- Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν και Σπόρους Chia
- Τα Κρητικά: κοπανιστές ή τσακιστές ελιές