Το μαύρο γιουβέτσι της Ψιψίνας
«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» γράφει η μεγάλη πινακίδα που είναι αναρτημένη στον τοίχο δίπλα στον πάγκο με τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά της Ψιψίνας. Και μάλλον έτσι είναι αφού όποτε και να πας πάντα γεμάτη θα τη βρεις την ψαροταβέρνα της ομάδας εστιατορίων του Κυρ Αρίστου στο Παλαιό Φάληρο (Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 96). Πράγμα ενδιαφέρον αφού τα μαγαζιά του Κυρ Αρίστου άνοιξαν μέσα στην κρίση -όταν δηλαδή άλλα εστιατόρια άρχισαν να κλείνουν- κατάφεραν, όμως, πολύ σύντομα να κερδίσουν μια αξιοσέβαστη πελατεία και να τη διατηρήσουν σταθερή.
Με ανοιχτή κουζίνα και σάλα που θυμίζει αστικό σπίτι της δεκαετίας του 1950, ευγενικό σέρβις και νόστιμους ψαρομεζέδες, η Ψιψίνα είναι το προσωπικό δημιούργημα της Δέσποινας Χατζηκωσταρά - είναι η συζύγος του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, ιδιοκτήτη του κυρ Αρίστου- για το οποίο καμαρώνει και όχι άδικα. Δύο χρόνια μετά το άνοιγμα, η Ψιψίνα εξακολουθεί να διατηρεί σταθερά καλή ποιότητα και λογικές τιμές, που είναι το μέγα ζητούμενο της εποχής μας.
Εδώ λοιπόν δοκιμάσαμε ωραίες σαλάτες, τόνο σεβίτσε, ανάλαφρη μους ταραμά μέσα στην οποία μας άρεσε να βουτάμε την καραβοδόψιχα, αχινοσαλάτα που μοσχοβολάει θάλασσα, ωραία ψημένες σαρδέλες, ζουμερή ψητή στήρα και φίνο παγωτό μοσχολέμονο που μας δρόσισε στο τέλος. Το πιάτο που μας κέρδισε, όμως, ήταν το γιουβέτσι φρέσκιας σουπιάς με το μελάνι της.
Γιουβέτσι φρέσκιας σουπιάς με το μελάνι της
Υλικά για 2 άτομα
- 1 σουπιά
- 150-180 γρ μελάνι
- 1/4 ξερό κρεμμύδι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 1 ώριμη ντομάτα
- 150 γρ σπανάκι
- 1 φλ κριθαράκι
- 1 κοφτή κ.τ.σ φρέσκο βούτυρο
- 30 γρ παρμεζάνα
- λίγο ούζο για το σβήσιμο
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι προσθέτουμε τη σουπιά, κομμένη σε κομμάτια και την αφήνουμε να τσιγαριστεί για περίπου 20-25 λεπτά. Σβήνουμε με λίγο ούζο, προσθέτουμε τη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη και το μελάνι της σουπιάς αφού το αλέσουμε στο μπλέντερ. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει και λίγο πριν γίνει προσθέτουμε το σπανάκι και το κριθαράκι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10-12 λεπτά ακόμη. Λίγο πριν κατεβάσουμε το γιουβέτσι από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.