Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα με τσίρο, στα Βρουλίδια

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςσαλάτα, ντομάτες, μαρούλι, κινέζικο λάχανο, ελιές, κάππαρη, τσίρος, ξινομυζήθρα, Βρουλίδια, Σίφνος, σκουμπρί, ψάρι

Στη Σίφνο κάνουν μια ανάμεικτη σαλάτα με όλα τα καλούδια του νησιού, στην οποία βάζουν και τσίρο, δηλαδή σκουμπρί που έχει αποξηρανθεί στον αέρα, μπορεί όμως να γίνει και μαρινάτο ή παστό.*

Τι ωραίο όταν αρχίζει ο διάλογος! Να λοιπόν που μόλις ανεβάσαμε στο bostanistas το  Φαγητό του Τρύγου του Κώστα Τσαούση, ο Γιώργος Χρονόπουλος, o φίλος μας που κάθε χρόνο κάνει διακοπές στη Σίφνο, θυμήθηκε την πεντανόστιμη σαλάτα της κυρίας Τασίας στα Βρουλίδια, την παραλία με τα λευκά βότσαλα, τα καταγάλανα νερά και το ομώνυμο ταβερνάκι.  Και μας έστειλε φωτογραφία και υλικά.

photo: Γιώργος Χρονόπουλος
photo: Γιώργος Χρονόπουλος

Υλικά

  • ντομάτα
  • αγγουράκι
  •  κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
  • σαλάτα πράσινη ή κατσαρό κινέζικο λάχανο ή και τα δυο
  • ελιές
  • κάπαρη,
  • τσίρος κομμένος σε μπουκιές,
  • ξύδι μπαλσάμικο
  • ελαιόλαδο
  • και λίγη φρέσκια ξυνομυζήθρα σιφνέϊκη (τυρί σε ρευστή μορφή)

Εντάξει, δεν λέμε περισσότερα, να φτιάχνεις σαλάτα ξέρεις.

τσίρος, αποξηραμένος, παστός ή μαρινάτος, είναι μεζές ιδανικός για ούζο και για τσίπουρο και γίνεται από άπαχα σκουμπριά που αλιεύονται μετά την ωοτοκία. Τα ψάρια καθαρίζονται από λέπια και εντόσθια, κατόπιν αλατίζονται και αποξηραίνονται στον αέρα σε κλειστούς χώρους.

Αν πάλι τον προτιμάτε, μαρινάτο, ακολουθείστε τις οδηγίες για γαύρο μαρινάτο, της Βαγγελιώς Κασσαπάκη. Βάλτε τα φιλεταρισμένα σκουμπριά στο αλάτι για 1-2 μέρες, κατόπιν στο ξύδι για 2-3 ώρες και τέλος στο λάδι μαζί με άνηθο ή με θυμάρι, δενδρολίβανο και καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο. 

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'