Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Δαμάσκηνο, γλυκό του κουταλιού

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςδαμάσκηνα, γλυκό κουταλιού

Θυμάμαι στο χωριό μια δαμασκηνιά στο κάτω μέρος του κήπου με μεγάλους καρπούς σε χρώμα μωβ. Ήταν τα πιο νόστιμα δαμάσκηνα. Τώρα προσπαθώ να την σώσω από τα γηρατειά της.Μια άλλη εμφανίστηκε από μόνη της εκεί δίπλα και φέτος ήταν φορτωμένη δαμάσκηνα πιο μικρά και άλλης ποικιλίας, με χρώμα σκούρο μπλε. Μάζεψα πολλά κι έφτιαξα μαρμελάδα, δεν ήταν τα κατάλληλα για γλυκό.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Το γλυκό δαμάσκηνο απαιτεί μεγάλα δαμάσκηνα, σαν αυτά της μνήμης μου, που δεν πρέπει να έχουν μπει στο ψυγείο και η σάρκα τους να αποκολλάται εύκολα το κουκούτσι.

Στις αγορές κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα Αυγούστου. Αν γνωρίζετε παραγωγό, ζητήστε του να σας φέρει δαμάσκηνα δέντρου λίγο αγουρωπά και όχι ψυγείου.

Φτιάξτε αυτό το γλυκό τώρα που είναι η εποχή του και απολαύστε το με το απογευματινό σας καφεδάκι ή πάνω από γιαούρτι.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Υλικά
Οι αναλογίες είναι:

  • 1 κιλό ξεκουκουτσιασμένα και καθαρισμένα δαμάσκηνα
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 μέτριο λεμόνι, χυμός
  • ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και με ένα σουβλάκι ή ένα μεγάλο καρφί αφαιρούμε το κουκούτσι σπρώχνοντας από τη μεριά του κοτσανιού με προσοχή ώστε να μη διαλυθεί το φρούτο. Με κοφτερό μαχαίρι, ή καλύτερα με το εργαλείο καθαρισμού πατάτας, ξεφλουδίζουμε τα δαμάσκηνα αρχίζοντας από εκεί που βγήκε το κουκούτσι.

Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα σε βαθιά κατσαρόλα σε στρώσεις πασπαλίζοντας τη ζάχαρη ανάμεσά τους, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 12 ώρες, τουλάχιστον.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Αρχικά βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα. Κατόπιν χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 45 λεπτά.

Τέλος, μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.

Προσοχή:

* Πρέπει να είμαστε κοντά στην κατσαρόλα ελέγχοντας τον βρασμό, γιατί το γλυκό μπορεί να φουσκώσει, να χυθεί και να κάνει ζημιά.

* Όταν το γλυκό έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 

* Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό με βανίλια ή κονιάκ, διακριτικά όμως για να μη χαθεί το άρωμα του φρούτου. 

* Αν σας αρέσουν τα αμύγδαλα, πριν κατεβάσετε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτετε αμύγδαλα ασπρισμένα.

Για να δείτε πότε το γλυκό έχει δέσει και για να βρείτε και άλλες χρήσιμες συμβουλές για όλα τα γλυκά, κάντε κλικ εδώ. Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις συμβουλές πριν αρχίσετε.

Παρατηρήσεις: Αν σας είναι δύσκολο να βγάλετε το κουκούτσι, κάντε μια μικρή τομή στην απέναντι πλευρά ώστε να διευκολύνετε την έξοδό του χωρίς να τραυματιστεί ιδιαίτερα το φρούτο.

Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'