Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ μαρμπρέ, των εκλογών

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκέικ, μαρμπρέ, κακάο, μαρμελάδα εσπεριδοειδών, εκλογές 2015

Δίχρωμο, σοκολατένιο και κιτρινωπό, το εκλογικό μου κέικ είναι ένα κέικ μαρμπρέ, μάλλον υγρό χάρη στο ελαιόλαδο, με υπέροχη γεύση και έντονα αρώματα χάρη στον χυμό και το ξύσμα λεμονιού αλλά και στη μαρμελάδα λεμόνι, μανταρίνι ή άλλων εσπεριδοειδών. Κι αν ανακατέψετε προσεκτικά το μείγμα με ένα μαχαίρι ή ένα λεπτό ξυλάκι, τότε οι φέτες του κέικ θα έχουν ένα υπέροχο σχέδιο σαν τα νερά στην επιφάνεια ενός πολύχρωμου μαρμάρου.

My Greek Elections 2015 Countdown Cake, photo: Κική Τριανταφύλλη
My Greek Elections 2015 Countdown Cake, photo: Κική Τριανταφύλλη

Ωραίο στο μάτι, ωραίο στον ουρανίσκο. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για την ημέρα των εκλογών. Είχε μεγάλη επιτυχία την ημέρα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου. Ανέβηκε αμέσως πολύ ψηλά στην εκτίμηση των φίλων μου όσο περιμέναμε να βγουν τα αποτελέσματα. Σας το προτείνω, λοιπόν, για την ερχόμενη Κυριακή που θα έχουμε άλλη μια δόση με μπόλικο σασπένς.

Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα:

  • 3 μεγάλα αβγά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (βιολογικό και ακέρωτο), χυμός και ξύσμα
  • 350 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.τ.σ. μπέικιν
  • 1 κ.τ.σ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.τ.σ. αλάτι
  • 3 κ.τ.σ. κακάο
  • 3 κ.τ.σ. μαρμελάδα εσπεριδοειδών 
  • λίγα αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Λαδώνω και αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα ή την καλύπτω με λαδόχαρτο.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύω. Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού και τα αμύγδαλα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Με το μίξερ χειρός χτυπάω τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, περίπου 8 – 10 λεπτά. Προσθέτω το λαδολέμονο σταγόνα σταγόνα ενώ συνεχίζω να χτυπάω σε πιο χαμηλή ταχύτητα.

Ρίχνω στα ασπράδια λίγη άχνη ζάχαρη και τα χτυπάω με τον αβγογδάρτη (εξάρτημα του μίξερ) να γίνουν απαλή μαρέγκα και την προσθέτω στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ με το αλεύρι. 

Βάζω το 1/3 του μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτω το κακάο και ανακατεύω καλά και στα υπόλοιπο προσθέτω τη μαρμελάδα.

σπιράλ κινήσεις για να γίνει μαρμπρέ, photo: Κική Τριανταφύλλη
σπιράλ κινήσεις για να γίνει μαρμπρέ, photo: Κική Τριανταφύλλη

Ρίχνω στη φόρμα το μισό μείγμα με τη μαρμελάδα, από πάνω το μείγμα με το κακάο και τελειώνω με το υπόλοιπο μείγμα μαρμελάδας. Βυθίζω στη φόρμα ένα μαχαίρι ή ένα τσοπ στικ και κάνω σπειροειδείς κινήσεις -όπως φαίνεται στο σχήμα- ώστε να δημιουργηθεί μια ωραία διχρωμία όταν κοπεί το κέικ.

My Greek Elections 2015 Countdown Cake, photo: Κική Τριανταφύλλη
My Greek Elections 2015 Countdown Cake, photo: Κική Τριανταφύλλη

Ψήνω το κέικ για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Το βγάζω από τη φόρμα και το αφήνω να κρυώσει σε μια σχάρα.  

Πριν το κόψω, το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'