Έχουμε τα κότσια: στη λαδόκολλα με μπύρα
Χοιρινά κότσια, ψημένα κλασικά στη λαδόκολλα, σε χαμηλή θερμοκρασία, λουσμένα με μπύρα. Απαιτείται, βέβαια, κάμποσος χρόνος για το ψήσιμό τους, αλλά γίνονται λουκούμια!
Υλικά
Για 4 άτομα:
- 2 κότσια χοιρινά (1.200 gr περίπου)
- 1 κουτάκι μπύρα (300 ml)
- 2 κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2-3 καρότα
- 4 μέτριες πατάτες
- 1 φλυτζάνι σελινόριζα ψιλοκομμένη
- 150 gr μανιτάρια φρέσκα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο θυμάρι
- 1 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο τριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
Επί το έργον:
Πλύνετε τα κότσια, αλατίστε τα και πιπερώστε τα από όλες τις πλευρές τους. Καθαρίστε τις πατάτες και τα καρότα και κόψτε τα σε κύβους. Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και κόψτε τα σε μεγάλα κομμάτια. Εγώ χρησιμοποίησα μανιτάρια σαμπινιόν, οπότε τα έκοψα στα τέσσερα. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε φετούλες. Ψιλοκόψτε τη σκελίδα του σκόρδου ή περάστε το από την πρέσα. Βάλτε το λάδι σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τις πατάτες, τα καρότα, τα μανιτάρια, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα.
Πάρτε δυο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί φούρνου υπολογίζοντας τον όγκο των υλικών σας, ώστε να μπορούν να τα καλύψουν πλήρως, και τοποθετήστε σταυρωτά το ένα πάνω στο άλλο. Για ευκολία και για την αποφυγή... ατυχημάτων, βάζω τη φωλιά με τη λαδόκολλα μέσα σε μια γάστρα. Βάλτε μέσα τα κότσια, τακτοποιήστε τριγύρω τους τα λαχανικά και περιχύστε με την μπύρα. Κλείστε καλά τη λαδόκολλα, ώστε να μη μπορεί να διαφύγει ο ατμός που θα σχηματιστεί κατά το ψήσιμο.
Εγώ, για να είμαι σίγουρη, το καλύπτω από πάνω και με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Κλείστε τη γάστρα με το καπάκι της. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 °C. Βάλτε τη γάστρα μέσα στον φούρνο. Μετά από 30 λεπτά κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 150 και αφήστε το φαΐ να σιγοψηθεί για 3 ώρες. Μετά, ανοίξτε με προσοχή τη λαδόκολλα και βάλτε το για 10 λεπτά περίπου στο γκριλ να ροδίσει. Σερβίρετέ το ζεστό.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg