Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στριφτο-κολοκυθοπιτάκια γλυκά

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςζύμη, πίτα, κολοκύθα, πορτοκάλι, μήλο, σταφίδες, καρύδια

Αυτά τα πιτάκια έχουν γίνει για πρώτη φορά πριν μήνες προκειμένου η συνταγή τους να ταξιδέψει σε διαγωνισμό. Έκτοτε τα φτιάξαμε άλλες δυο φορές και τώρα, που έφτασε ξανά η εποχή της κολοκύθας, σκέφτηκα να τα επαναλάβω.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Υλικά για 6 κομμάτια

Για το φύλλο:

  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150 ml νερό
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 700 γρ. κολοκύθα κίτρινη (βάρος καθαρισμένη)
  • 500 γρ. μήλα γκόλντεν (βάρος καθαρισμένα)
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού
  • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 60 γρ. βούτυρο 
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την κολοκύθα, τα μήλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τα πιέζουμε ελαφρά με την κουτάλα του πουρέ και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, το σιμιγδάλι και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λακουβάκι. Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε με λίγο από το αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αλλά όχι πολύ μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε μεγάλα φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ. Περισσότερα για το άνοιγμα του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ. Κάθε ένα φύλλο το αλείφουμε με λάδι διπλώνουμε στη μέση λαδώνουμε ξανά και τοποθετούμε κατά μήκος το 1/6 της γέμισης. Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά σε ρολό και δημιουργούμε σαλιγκαράκι.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Τοποθετούμε κάθε σαλιγκαράκι σε λαμαρίνα φούρνου όπου έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε πάλι με λάδι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Παρατηρήσεις:
Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα προτιμήσουμε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες. Η κολοκύθα που χρησιμοποίησα εγώ δεν ήταν η κόκκινη, που υπάρχει τώρα στη λαϊκή, αλλά και με αυτή η πίτα γίνεται.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'