Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρολά μελιτζάνας με Μαστέλο

της Μαρίας Πετρίδη Μαγειρικές ιστορίεςμελιτζάνες, τυρί, αγελαδινό τυρί, μαστέλο, Χίος

Υπάρχουν κάποιες συνταγές που, ενώ είναι εύκολες, κουβαλάνε τον αέρα υπερπαραγωγής. Τα ρολάκια μελιτζάνας με Μαστέλο® είναι μία από αυτές. Να σας πω ότι την παράσταση κλέβει το μαλακό αγελαδινό Μαστέλο® που κουβαλά στη γεύση του μια βελούδινη, πλούσια αίσθηση καθόλου λιπαρή και βαριά. 
Η αυθεντική συνταγή είναι με κατσικίσιο Μαστέλο® αλλά εγώ προτίμησα το αγελαδινό για αυτήν ακριβώς την έξτρα παιχνιδιάρικη νότα στη γεύση. 


Επίσης να σας πω ότι το Μαστέλο® δεν είναι είδος τυριού, όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά η εμπορική ονομασία, σαν να λέμε η μπράντα, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που φτιάχνονται στη Χίο, αποκλειστικά από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο, με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και χιώτικο, φρέσκο γάλα, αγελαδινό ή κατσικίσιο. Μάλιστα έχουν τιμηθεί με βραβείο ποιότητας Olive. 


Έξτρα τρίβια: Μαστέλο ονομάζεται ο ξύλινος κάδος που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι κτηνοτρόφοι για τη συλλογή του γάλακτος και έχει ενετική καταγωγή.



Υλικά (για 4 άτομα):

  • 2 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε ομοιόμορφες λεπτές φέτες 

  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 

  • 250 γρ. Μαστέλο®  

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμός ντομάτας 

  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι
  • 
1 σκελίδα σκόρδο
  • 
ελαιόλαδο
  • 
ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 
αλάτι & πιπέρι - κατά προτίμηση φρεσκοαλεσμένο

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε μισή ώρα να στραγγίξουν. Όταν πια έχουν ξεφορτωθεί τα υγρά τους, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας, το λαδώνουμε ελαφρά και απλώνουμε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο γκριλ περίπου 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά.

Στη συνέχεια ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο και μερικές ανάσες μετά τον χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη. Την αφήνουμε να βράσει σε μεσαία θερμοκρασία για 10 περίπου λεπτά, μέχρι δηλαδή να δέσει και να γίνει ελαφρώς βελουτέ. Προσθέτουμε τότε το πιπέρι, λίγο αλάτι και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Κόβουμε το Μαστέλο σε μπαστουνάκια, τα τοποθετούμε ένα-ένα σε κάθε φέτα μελιτζάνας και τα τυλίγουμε σε ρολό. Αν χρειάζεται, τα «κλειδώνουμε» με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, τα λούζουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά. Λίγο πριν το σερβίρισμα, τα πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
 Δεν θα μείνει ψίχουλο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα τυριά Μαστέλο® μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ.

Δείτε το προφίλ της Μαρίας Πετρίδη στο protagon.gr.

Περισσότερα άρθρα της Μαρίας Πετρίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'