Μποστάνι στην ταράτσα: φτιάχω γόνιμο χώμα
Αφού είδαμε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε μποστάνι σε οποιαδήποτε τσιμεντένια επιφάνεια, σειρά για την καλλιέργεια των λαχανικών έχει το καλής ποιότητας χώμα. Το γόνιμο χώμα, ιδιαίτερα στις πόλεις, είναι δυσεύρετο. Η μυστική συνταγή για καλό χώμα είναι ίση αναλογία από τρία απαραίτητα μέρη. Τα τρία πράγματα που έχουν ανάγκη οι ρίζες των φυτών, oπότε και το χώμα που θα τα στεγάζει, είναι: φαγητό, νερό και οξυγόνο.
Το πρώτο μέρος του χώματός μας πρέπει να είναι πλούσιο σε διασπασμένη οργανική ύλη, για να έχει το φυτό μας άφθονα ιχνοστοιχεία, να τραφεί και να εγγυηθούμε την καλή υγεία του. Για το πρώτο μέρος χρησιμοποιούμε κομπόστ από καλά διαλυμένα φυτικά υπολείμματα ή ακόμα και από κοπριά ή και τα δυο ανακατεμένα.
Το χώμα που θα φτιάξουμε περιέχει κατά το μισό πλούσιο σκούρο μαύρο κομπόστ. Το δεύτερο μέρος του χώματος πρέπει να έχει καλή απορρόφηση του νερού, για να διατηρεί στο χώμα μας την ιδανική υγρασία. Γι' αυτό το μέρος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύκια, φύλλα και γενικά φυτικά υπολείμματα που δεν έχουν διαλυθεί ακόμα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα βάζουμε τύρφη (peat moss) από ποταμούς. Κατά το ένα τέταρτο θα αποτελείται από ξανθιά τύρφη από ποταμούς (peat moss) είτε από φλούδα κοκοφοίνικα, που είναι πιο ακριβή αλλά και πιο οικολογική, γιατί παράγεται από ανανεώσιμη πηγή.
Οι φλούδες του κοκοφοίνικα συνήθως πωλούνται συμπιεσμένα, οπότε πρέπει να τις αφήσουμε στο νερό για 15 λεπτά πριν τις προσθέσουμε στο μποστάνι μας. Το τρίτο μέρος του χώματος πρέπει να προσφέρει καλό αερισμό οπότε και αρκετό οξυγόνο στις ρίζες των φυτών. Για καλό αερισμό του χώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βοτσαλάκια και σκληρά κλαδιά αλλά ακόμα καλύτερος είναι ο περλίτης ή ο βερμικουλίτης.
Προσθέτουμε περλίτη ίσο με ένα τέταρτο του μείγματος για καλύτερο αερισμό του χώματος και τα ανακατεύουμε καλά όλα μεταξύ τους. Αυτή είναι η βάση για μια ισορροπημένη αναλογία, εάν όμως το σημείο που θα καλλιεργήσεις έχει πολύ αυξημένη ζέστη και ξηρασία ή πρόκειται να καλλιεργήσεις φυτά που αγαπούν το πολύ νερό, όπως οι κολοκύθες και τα αγγούρια, τότε καλύτερα να αυξήσουμε την ποσότητα του δευτέρου μέρους σε σχέση με το τρίτο.
Εάν το σημείο που θα καλλιεργήσουμε είναι δροσερό με αυξημένη υγρασία ή πρόκειται για φυτά που δεν θέλουν πολύ νερό, όπως ορισμένα φασόλια ήτο σπανάκι, τότε καλύτερα να αυξήσουμε το τρίτο μέρος σε σχέση με το δεύτερο. Αν πάλι θα καλλιεργήσουμε ντομάτες ή λαχανικά, που είναι απαιτητικά στα γόνιμα εδάφη ή γενικά σκοπεύουμε στη μέγιστη καρποφορία σε ποσότητα και ποιότητα, τότε το μισό χώμα πρέπει να αποτελείται από το πρώτο μέρος και τα άλλα δύο μέρη ίσα από το άλλο μισό.
Με τη σωστή παρατήρηση και εμπειρία θα καταλάβουμε ποια είναι η ιδανική αναλογία του χώματος, σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας και τις απαιτήσεις των φυτών μας, που ταιριάζει περισσότερο στο μποστάνι μας. Τα περισσότερα λαχανικά και τα βότανα και ορισμένα λουλούδια μπορούμε να τα καλλιεργούμε μαζί στο ίδιο χώμα. Τα υπόλοιπα λουλούδια και τα καλλωπιστικά φυτά, όπως και τα οπωροφόρα δέντρα, που έχουν συνήθως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καλλιέργειας ειδικά στον βαθμό οξύτητας του χώματος, είναι καλύτερα να τα καλλιεργούμε μεμονωμένα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το φυτώριό μας για τις ειδικές απαιτήσεις στο χώμα για το κάθε φυτό που αγοράζουμε. Το ιδανικό χώμα πρέπει να είναι πάντα πολύ γόνιμο γι' αυτό πρέπει να το τρέφουμε με ποικιλία από οργανικά λιπάσματα όσο και όταν πρέπει, όπως περιγράφουμε και στο κείμενο για το λίπασμα, για την προφύλαξη των φυτών από ασθένειες και τη μέγιστη απόδοση καρποφορίας.