Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σπιτικό φύλλο, βήμα-βήμα

της MamaTsita Κάντο μόνος σουφύλλο, σπιτικό φύλλο, ζύμωμα, πίτες

Έφτασε η εποχή της πίτας όλων των ειδών, ευκαιρία να ανοίξουμε φύλλο σπιτικό. Λίγος χρόνος και λιγοστά υλικά χρειάζονται, όλη η μαστοριά είναι στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις. 

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Για να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό φύλλο θα χρειαστείς, εκτός από χρόνο, και τα εξής υλικά.

Για το φύλλο:

  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μια πρέζα αλάτι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 κιλό)
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (για το άνοιγμα)

Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύεις όλα τα υλικά και προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Αφήνεις τη ζύμη σου να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Στη συνέχεια χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη και σε 9 μικρότερα το κάθε μέρος. Σε αλευρωμένο πάγκο αρχίζεις να ανοίγεις κάθε ένα από τα 9 μικρότερα μέρη σε πιτάκια.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Αλείφεις με βούτυρο την επιφάνεια από το κάθε πιτάκι και σκεπάζεις με το επόμενο από πάνω.

Τα πρώτα εννέα πιτάκια τα τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη και τα τοποθετείς στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το βούτυρο. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο μέρος της ζύμης με τα υπόλοιπα 9 μικρότερα ζυμαράκια.

Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά από την προηγούμενη μέρα και ν’ αφήσεις τη ζύμη σου στο ψυγείο όλη νύχτα. Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, μπορείς να βάλεις τα πιτάκια στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Στον αλευρωμένο σου πάγκο αρχίζεις ν’ ανοίγεις τα πρώτα 9 πιτάκια, τα οποία θα γίνουν το κάτω φύλλο σου, στη διάσταση του σκεύους που θα χρησιμοποιήσεις, και κάνεις το ίδιο με τα επόμενα 9 που θα γίνουν το φύλλο που θα σκεπάσεις την πίτα σου.

Με αγάπη,
MamaTsita

*Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της MamaTsita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'