Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα εποχική, με κολοκύθα και κρεμμύδια

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςτάρτα, κολοκύθα, κρεμμύδια, κρεμμύδια Ζακλυνθου, μυζήθρα

Είχε πέσει στη ματιά μου αυτή η τάρτα με την κολοκύθα και σκέφτηκα να την προσαρμόσω σε προϊόντα αυτής της εποχής, όπως τα κρεμμύδια Ζακύνθου, και μυζήθρα φρέσκια Κρήτης που υπήρχε στο ψυγείο μου.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Κάποια προϊόντα στην Αθήνα δεν τα βρίσκεις πάντα, τα κρεμμύδια Ζακύνθου τα βρίσκω μόνο σε ένα ΣΜ και μόνο τέτοια εποχή. Η τάρτα έπαιξε το ρόλο συνοδευτικού στο σημερινό μας τραπέζι, συνόδευσε υπέροχα μια φέτα συκώτι ψητό. Τις τάρτες με κολοκύθα τις αγαπώ και έχω φτιάξει κι άλλες στο παρελθόν, αν σας αρέσουν και σε σας μπορείτε να τις δείτε εδώ κι εδώ.

Τάρτα με κολοκύθα και κρεμμύδια Ζακύνθου

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο
  • 1 πρέζα  αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ . κολοκύθα (βάρος καθαρισμένης)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι Ζακύνθου 350 γρ. περίπου
  • 100 γρ. μυζήθρα φρέσκια
  • αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο σε κύβους. Με τα δάκτυλα μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μορφή ζύμης. Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη, την τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κύβους. Την βάζουμε σε νερό που βράζει και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να τρυπιέται με πιρούνι. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα λιώνουμε με πιρούνι ή κουτάλα του πουρέ. Προσθέτουμε τα μισά κρεμμύδια, τη μυζήθρα και νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε ένα φύλλο ανάμεσα σε φύλλα σελοφάν με τη βοήθεια ενός πλάστη. Μεταφέρουμε το φύλλο σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε πάνω τη γέμιση αφήνοντας 2-3 εκατοστά περιφερειακά. Γυρίζουμε τη ζύμη προς τα μέσα και μοιράζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 35 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σημειώσεις:

  • Για ευκολία θα μπορούσαμε, αντί αυτής της ζύμη, να χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας.
  • Στη θέση των κρεμμυδιών Ζακύνθου θα έβαζα κόκκινα κρεμμύδια.
  • Και αντί φρέσκιας μυζήθρας, θα έβαζα ξινομυζήθρα ή ένα πικάντικο μαλακό κατσικίσιο τυρί.
  • Είναι ένα καλό συνοδευτικό πιάτων ή και ένα συνοδευτικό μπύρας ή κρασιού από μόνη της.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'