Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πιλάφι με αγκινάρες Τήνου

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςπιλάφι, αγκινάρες, αγκινάρες Τήνου, ρύζι καρολίνα

Με ένα βαζάκι αγκινάρες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου, καρότα, πιπεριές, βασιλικό, άνηθο, μαϊντανό και ρύζι καρολίνα από τις Σέρρες φτιάχνουμε ένα πιλάφι μοναδικό.

Photo: Μορόπουλος Νίκος
Photo: Μορόπουλος Νίκος

Μία από τις πιο σοβαρές αιτίες προβλημάτων στη ζωή των ανθρώπων είναι η αδυναμία να καθορισθούν προτεραιότητες. Όταν δεν έχει κανείς προτεραιότητες, αρμενίζει σαν ακυβέρνητο καράβι. Η προτεραιότητα δεν σημαίνει και μοναδικότητα. Σημαίνει ότι κάποιο στοιχείο, παράγοντας, που μετέχει σε ένα σύνολο κατέχει (και τον έχει κατακτήσει, δεν έχει απονεμηθεί από ανώτερη Δύναμη) τον τίτλο της πρωτοκαθεδρίας.

Έτσι σε μια συμφωνική ορχήστρα το πρώτο βιολί είναι μόνο ένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μόνο ένα βιολί στην ορχήστρα.

Η μακρά αυτή εισαγωγή έχει στόχο να καταστήσει σαφές ότι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια του σημερινού πιάτου είναι μία, και μόνον μία: η αγκινάρα Τήνου. Και αυτό δεν αποτελεί ανωμαλία αλλά αναγνώριση της ποιότητας αυτού του εξαιρετικού προϊόντος.

Photo: Μορόπουλος Νίκος
Photo: Μορόπουλος Νίκος

Μία καλή φίλη είχε ένα συνέδριο στην Τήνο και, καθώς της ευχόμουν το καλό ταξίδι και την επιτυχία, την παρακάλεσα να μου φέρει ένα βαζάκι με αγκινάρες Τήνου, το οποίον και έπραξε.

Καθώς την ευχαριστούσα για τη θεάρεστη πράξη της, στο μυαλό μου στριφογύριζε το πιάτο. Μια πριμαντόνα ολκής και εξαιρετικής λεπτότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε γεύσεις δυνατές. Θυμηθείτε πόσο λεπτά και ευαίσθητα είναι τα φτερά μιας πεταλούδας και θα καταλάβετε. Κι έτσι κατέληξα στο πιλάφι.

Σημειώνω ότι ένα από τα ωραιότερα πιάτα που έχω γευτεί ποτέ, είναι αγκινάρες με υπογάστριο αλατισμένου μπακαλιάρου. Αν είχα μια τέτοια πρώτη ύλη στα χέρια μου, θα το έφτιαχνα αυτό το πιάτο.   

Η δοσολογία που αναφέρω παρακάτω είναι ενδεικτική.

Υλικά

  • 1 βαζάκι αγκινάρες Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου, κομμένες στα τέσσερα 
  • 2 κούπες ρύζι καρολίνα (αν βρείτε από τις Σέρρες, είναι καταπληκτικό)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ½ κούπας ψιλοκομμένα καρότα
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένος βασιλικός (πλατύφυλλος και δροσερός)
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένο άνηθος
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους
  • αλάτι και πιπέρι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα χυμός λεμονιού
  • 4 κούπες ζωμός από κοτόπουλο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Ετοιμασία

Photo: Μορόπουλος Νίκος
Photo: Μορόπουλος Νίκος

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με πάτο τσιγαρίζω τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές, προσθέτω το αλατοπίπερο τη ζάχαρη και τις τσίλι πιπεριές και τα αφήνω να πάρουν χρώμα. Προσθέτω μία κούπα ζωμό και το ρύζι, που προηγούμενα το έχω πλύνει καλά. Ανακατεύω καλά, χαμηλώνω την φωτιά στο 4/10 και μετά από 5 λεπτά προσθέτω τη δεύτερη κούπα ζωμού. Συνεχίζω συμπληρώνοντας τις άλλες δύο κούπες ζωμού στα επόμενα 10 λεπτά. Προσθέτω τις αγκινάρες και αφήνω το τηγάνι στη φωτιά ακόμη για πέντε λεπτά. Στο σημείο αυτό (περίπου 25 λεπτά από το ξεκίνημα) σβήνω τη φωτιά, προσθέτω τον χυμό λεμονιού και αφήνω το πιλάφι να ηρεμήσει για 10 λεπτά. 

Σερβίρισμα

Photo: Μορόπουλος Νίκος
Photo: Μορόπουλος Νίκος

Αφαιρώ τις αγκινάρες από το πιλάφι και τις αφήνω στην άκρη. Σε μια πλατιά κούπα προσθέτω ολίγο ελαιόλαδο, σερβίρω το πιλάφι και την αναποδογυρίζω στο πιάτο. Γύρω γύρω προσθέτω αγκινάρες και στολίζω με ολίγο άνηθο. Η αρχή έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι δύο βήματα.

Μια πιρουνιά από το πιλάφι θα σας απογειώσει, είναι απίστευτα νόστιμο! Συνεχίστε με μια πιρουνιά από αγκινάρα, που θα αναδείξει όλο το γευστικό μπουκέτο αλλά και την υφή αυτού του αριστουργηματικού προϊόντος.

Οι αγκινάρες αυτές “κρατάνε”. Οι συνεταιριστές της Τήνου ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Η αγκινάρα πρέπει να “κρατάει”, που σημαίνει ότι δεν έχει ζεματιστεί εξοντωτικά, οπότε και έχει χάσει τη γεύση της. Τα λοιπά βήματα επαφίενται σε εσάς.

Photo: Μορόπουλος Νίκος
Photo: Μορόπουλος Νίκος

Enjoy!

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'