Τάρτα με κοπανιστή και γλυκοπικάντικο σταφύλι
Το Διεθνές Σεμινάριο «Rethink the Night» θα φιλοξενηθεί 12-16 Οκτωβρίου στο «Σπίτι στη Χώρα», τον κομψό all-day πολυχώρο της Ιουλίδας. Λίγες ημέρες νωρίτερα εδώ ψηλά απολαύσαμε κι εμείς τον υπέροχο έναστρο ουρανό της Κέας και τη γλυκοπικάντικη τάρτα με κοπανιστή της Τζιας και γλυκό σταφύλι του νεαρού σεφ Βαγγέλη Μαρινόπουλου.
Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι νεαροί μάγειροι τολμούν πλέον να πειραματίζονται με τοπικά προϊόντα και να τα αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενα τέτοιο υπέροχο παράδειγμα είναι η τάρτα που μας έφτιαξε ο Βαγγέλης Μαρινόπουλος στο «Σπίτι στη Χώρα»*, το κομψό all-day εστιατόριο της Ιουλίδας που άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούνιο και θα είναι ανοικτό τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Γιατί η Κέα, το κυκλαδονήσι με τις τόσες ομορφιές, είναι ένας από τους πιο προσιτούς προορισμούς για το Σαββατοκύριακο, αφού απέχει μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου.
Το θαυμάσιο αυτό πιάτο αποτελείται από τρεις διαφορετικές παρασκευές, μια τραγανή βάση, μια απαλή κρέμα κοπανιστής και ένα πικάντικο γλυκό του κουταλιού σταφύλι.
Τάρτα
Υλικά:
- 250 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. βούτυρο
- 1 κ.τ.γλ. αλάτι
- 1 κ.τ.γλ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κ.τ.γλ. μουστάρδα
Σε ένα μπολ αναμειγνύω όλα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνω για 10 λεπτά. Αφήνω την ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγω τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και την ψήνω για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Κρέμα κοπανιστής
- 150 γρ. κοπανιστή Κυκλάδων
- 400 γρ. τυρί κρέμα
Χτυπάω τα τυριά με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Πικάντικο γλυκό σταφύλι
- 2 κιλα σταφύλι λευκό χωρίς κουκούτσι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 4 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 πιπεριές τσίλι, μόνο τα σποράκια
Σε μια κατσαρόλα βράζω το σταφύλι μαζί με την ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία για 40 λεπτά. Το ξαφρίζω και το αφήνω να κρυώσει καλά. Προθέτω τα υπόλοιπα υλικά και ξαναβάζω την κατσαρόλα με το γλυκό στη φωτιά, να βράσει ακόμα 30 λεπτά.
Οταν έρθει η ώρα να την απολαύσουμε, στρώνουμε την κρέμα πάνω στην τάρτα και την ζεσταίνουμε για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βάζουμε την τάρτα σε ένα πιάτο και προσθέτουμε σταφύλι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Μυστικά:
- Αφαιρούμε τη μουστάρδα αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τάρτα για να κάνουμε γλυκό.
- Η κρέμα κοπανιστής με κριτσίνια, παξιμάδια, φρέσκα και ξερά φρούτα είναι άριστο συνοδευτικό του κρασιού.
*"Το Σπίτι στη Χώρα" - Rethink the Night 2015
Είναι το καινούργιο στολίδι της Κέας, χτισμένο σε μια πλαγιά στην πάνω μεριά της Ιουλίδας (είναι η πανέμορφη Χώρα του νησιού), ακριβώς δίπλα στις Kea Villas, τις πολυτελείς σουίτες - μικρά εξοχικά σπίτια του Χρίστου Λιοδάκη. Ανάλαφρο και φωτεινό, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, το «Σπίτι στη Χώρα» βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού για να θαυμάσεις την υπέροχη θέα, να αφήσεις το βλέμμα σου να περιπλανηθεί πάνω από τις στέγες της Ιουλίδας και στις γύρω πλαγιές μέχρι πέρα μακρυά στο πέλαγος, να μαγευτείς από το ηλιοβασίλεμα και τις νύχτες να απολαύσεις τον μοναδικό έναστρο ουρανό.
Θαυμάζοντας τα αστέρια ένα βράδυ έξω στη βεράντα, μάθαμε ότι η ποιότητα του νυχτερινού ουρανού της Τζιάς είναι εξαιρετική, δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες αυτό το ωραίο κυκλαδονήσι θα φιλοξενήσει -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- το Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού. Το 2ο Σεμινάριο Lighting Design με τίτλο «Rethink the Night», που θα πραγματοποιηθεί 12-16 Οκτωβρίου 2015 στον πολυχώρο «Σπίτι στη Χώρα», οργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού, με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Πανεπιστημίου Πατρών και της Μητρόπολης της Σύρου. Αυτή τη φορά θα έχει θέμα τον κατανυκτικό φωτισμό εκκλησιαστικών ναών στην Ιουλίδα και την ανάδειξη πρότυπων διαδρομών που τους συνδέουν.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ο Αρισταίος απ' τη Τζια
- Τζιώτικα αμυγδαλωτά, τα λεμονάτα
- Μόστρα με κοπανιστή, my way
- Σταφύλι γλυκό του κουταλιού
- Ντιπ με κοπανιστή, του ντιμπέιτ και των εκλογών
- Όταν η κοπανιστή έγινε βιβλίο
- Κις Λορέν; Ναι αλλά των Βόσγων
- Όλη η γεύση της θερινής ντομάτας σε μία τάρτα
- Ωμοφαγική τάρτα με λάιμ που μυρίζει και φωνάζει «καλοκαίρι»!
- Γλυκό του κουταλιού σταφύλι (και σιρόπι σταφυλιού)
- Τάρτα με κρέμα φέτας και μπέικον και ξέχνα τις πίτσες!
- Για την Τυροβολιά στη Μύκονο
- Τάρτα με ροκφόρ και αχλάδια