Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μπύρα ταιριάζει και στα ρεβύθια

της Gourmelita Συνταγέςρεβίθια, ντομάτα, μπίρα, πιπεριές, μυρωδικά, γάστρα, φούρνος

Ο καιρός πραγματικά άρχισε να θυμίζει χειμώνα. Back to basics λοιπόν... Ρεβύθια, ντομάτες, μπύρα και μπαχαρικά. Α! Κι ένα μυρωδικό:δάφνη. Τόσο απλό.

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Απλό στην προετοιμασία του, απλό και στην γεύση του αλλά πολύ νόστιμο. Βράζετε πρώτα για λίγο τα ρεβύθια, τοποθετείτε όλα τα υλικά μαζί μέσα στη γάστρα σας, τα ξεχνάτε για περίπου δυo ωρίτσες και μετά... γλύφετε τα δάχτυλά σας τρώγοντας αυτό το τίμιο φαγητό μαζί με ρύζι ή φρέσκο ψωμάκι. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οπότε ορίστε και η συνταγή.

Ρεβύθια μεθυσμένα

Υλικά:

  • 1 πακέτο ρεβύθια - ½ κιλό
  • 1 μεγάλο μπουκάλι μπύρας - 0.5lt
  • 3-4 ώριμες ντομάτεςπιπε
  • 1 κουτάκι ντομάτα στον τρίφτη - 250 γρ περίπου
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. από μπαχαρικά σε σκόνη: κουρκουμά, πάπρικα καυτερή ή καγιέν, κόλιαντρο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο ολόκληρο - τα σποράκια
  • 1-2 καυτερές πιπεριές αποξηραμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κούπα νερό
  • χοντρό αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε τα ρεβύθια αποβραδίς: τα καθαρίζουμε από τυχόν πέτρες ή χαλασμένα ρεβύθια και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ-σαλατιέρα, με άφθονο νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη νύχτα και τα ξεπλένουμε πολύ καλά πριν τα μαγειρέψουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη γάστρα-οι χρόνοι ψησίματος και το υγρό που χρειάζεται διαφέρουν ανά γάστρα κι εξαρτώνται πολύ κι από το υλικό της. Εδώ χρησιμοποίησα μια μεγάλη εμαγιέ. Τοποθετούμε τα ρεβύθια σε κατσαρόλα με πολύ νερό και τα βράζουμε για 20-25 λεπτά. Τα στραγγίζουμε. Όση ώρα βράζουν, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις ντομάτες. Ενώνουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε τα ρεβύθια μέσα στη γάστρα και προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και την μπύρα. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, το νερό, τα φύλλα δάφνης και τις καυτερές πιπεριές ολόκληρες ή κομμένες σε μικρά κομματάκια εάν θέλουμε πολύ πικάντικο το φαγητό μας. Αναδεύουμε απαλά την γάστρα να πάνε όλα τα υλικά παντού και προσθέτουμε από πάνω τις ροδέλες ντομάτας, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του φαγητού. Προσθέτουμε χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσέχοντας να ρίξουμε το αλάτι πάνω στις ντομάτες κι όχι μέσα στο φαγητό.

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι, τοποθετούμε το φαγητό στον φούρνο για 25 λεπτά και, μετά από αυτόν το χρόνο, τον χαμηλώνουμε στους 180. Ψήνουμε για περίπου 2 ακόμα ώρες, ελέγχοντας για υγρά μετά την πρώτη ώρα. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα ρεβύθια είναι πολύ μαλακά και έχει μείνει και λίγη σαλτσούλα.

Συνδυάστε/απολαύστε το με ρύζι και μια παγωμένη μπύρα.

* Η συνταγή είναι από το blog της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου, Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'