Πώς αποθηκεύω σπόρους κολοκύθας;
Όταν στήνουμε ένα μποστάνι για να καλλιεργήσουμε διάφορα είδη φυτών, είναι σοφό να αποθηκεύουμε μερικούς από τους σπόρους τους για τις επόμενες χρονιές. Έτσι διατηρούνται αναλλοίωτες οι ποικιλίες των φυτών και δημιουργούμε , σιγά-σιγά, τη δική μας αποθήκη σπόρων. Είδαμε στο παρελθόν πώς απομονώνουμε και διατηρούμε τα χαρακτηριστικά της κολοκυθιάς, για να δούμε τώρα πώς θα φυλάξουμε τα σπόρια της κολοκύθας όταν ο καρπός είναι πια ώριμος.
Ένα απλό κόλπο είναι στα φυτά που υπολογίζουμε να φυτέψουμε να προσθέσουμε ένα παραπάνω που θα αφιερωθεί για την παραγωγή σπόρου. Αλλιώς, μπορούμε απλώς να κρατήσουμε σπόρους από τους καρπούς που θα μαζέψουμε για να φάμε.
Στην κολοκύθα τα πράγματα είναι απλά, διότι όσο παραπάνω αφήσουμε τον καρπό στο φυτό, τόσο πιο πολύ θα νοστιμίσει και δεν θα χαλάσει. Η κολοκύθα έχει την ιδιότητα να διατηρείται στον χρόνο χωρίς να σαπίζει, αν βρίσκεται στις σωστές συνθήκες.
Επίσης όσο περισσότερο αφήσουμε τον καρπό στο φυτό, θα είναι πιο δυνατά και τα σπόρια του γιατί θα ωριμάσουν αρκετά. Συνήθως μαζεύουμε τις χειμερινές κολοκύθες για σπόρο πριν από τις πρώτες παγωνιές, που το φυτό δεν αντέχει και τελειώνει ο κύκλος του. Μπορούμε να φυλάξουμε τον καρπό όπως είναι σε ένα σκοτεινό και δροσερό σημείο, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα σπόρια του τον επόμενο χρόνο.
Διαφορετικά, αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό ή να χαρίσουμε λίγα σπόρια σε φίλο ή γείτονα, θα τα αποθηκεύσουμε με τον εξής τρόπο:
Θα αφήσουμε τα σπόρια να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο που το βλέπει ο πρωινός και ο απογευματινός ήλιος, μόνο για 5-7 μέρες. Μόλις στεγνώσουν καλά, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε βαζάκια ή ζελατίνες που κλείνουν αεροστεγώς, με λίγο ρύζι για προφύλαξη από την υγρασία. Δεν θα ξεχάσουμε να γράψουμε σε μια ετικέτα το όνομα της ποικιλίας της κολοκύθας μας, αν το γνωρίζουμε, ή θα της δώσουμε ένα όνομα και θα γράψουμε την ημερομηνία που τα αποθηκεύσαμε, για να θυμόμαστε τι σπόρους φυλάξαμε.
Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο για 1-2 χρόνια ή στο ψυγείο (αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπαίνει υγρασία στο σκεύος αποθήκευσης) για 3-5 χρόνια.