Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σοφιγάδο λευκαδίτικο, με μοσχάρι και κυδώνια

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςσοφιγάδο, μοσχάρι, κυδώνια, πετιμέζι, δεντρολίβανο, κατσαρόλα, Λευκάδα

Έφτασε η εποχή για τα κυδώνια και το πετιμέζι, ευκαιρία να φάμε ένα γλυκόξινο σοφιγάδο. Μοσχάρι, λοιπόν, πετιμέζι, λίγο ξύδι και κυδώνια, το φαγητό έλκει την καταγωγή του από τη Λευκάδα. Σαν την παστιτσάδα, έχει και αυτό τις ρίζες του στην εποχή της Ενετοκρατίας και το φτιάχνω πάντα όταν αρχίζει να χειμωνιάζει.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Τα υλικά που χρειάστηκα για 4 μερίδες:

  • 1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για κατσαρόλα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ καλό ξύδι
  • ½ ποτήρι νερού πετιμέζι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά δενδρολίβανο
  • 3 μεγάλα κυδώνια

Διαδικασία:

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βάζουμε με το λάδι στην κατσαρόλα να πάρει χρώμα γυρίζοντάς το. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια, ανακατεύουμε να σωταριστούν κι αυτά λίγο και σβήνουμε με το ξύδι. Προσθέτουμε το πετιμέζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να βράσει σχεδόν το κρέας μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.

Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το δενδρολίβανο. Έχουμε πλύνει εν τω μεταξύ τα κυδώνια μας, τα έχουμε καθαρίσει και τα κόβουμε σε κομμάτια (αν είναι πολύ μεγάλα στα 8 αλλιώς στα 4). Προσθέτουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και, προσοχή, μόνο στην αρχή. Μετά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα για να μη διαλυθούν.

Συνεχίζουμε το βράσιμο του φαγητού μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια (όχι να λιώσουν) και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του. Το κρέας παίρνει ένα πολύ σκούρο χρώμα από το πετιμέζι (το δικό μου πετιμέζι είναι και πολύ σκούρο από μόνο του) κι αν δεν σας αρέσει θα προσθέσετε λιγότερο πετιμέζι. Μπορείτε να προσθέστε το πετιμέζι μαζί με τα κυδώνια για να έχετε πιο ανοιχτό χρώμα και περισσότερα αρώματα.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Το φαγητό αυτό κατ’ άλλους μπορεί να μαγειρευτεί και με χοιρινό ή και κοτόπουλο. Εγώ το προτιμώ με μοσχάρι.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'