Κριτσίνια «στο φτερό» για μακροβούτια
Κριτσινάκια με αλεύρι ντίνκελ και ηλιόσπορο. Δέκα λεπτά για να φτιάξεις τη ζύμη, άλλα δέκα (που λέει ο λόγος) να τα πλάσεις και μετά από τριάντα λεπτά ψησίματος μοσχοβόλησε το σπίτι. Τα κριτσινάκια βγαίνουν ροδοκόκκινα από τον φούρνο και οδεύουν ολοταχώς για ένα μακροβούτι στο ντιπ από τσαλαφούτι, που περιμένει υπομονετικά δίπλα στη ντοματόπιτα.
Επειδή λοιπόν τα πολλά λόγια μπορεί να είναι και φτώχεια - μπορεί όμως και όχι - σας περιγράφω με μεγάλη μου χαρά τη συνταγή για το αγαπημένο μου κριτσίνι.
Υλικά και οδηγίες για να φτιάξετε περίπου 15 κριτσίνια:
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρασί λευκό
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. αλεύρι ντίνκελ
- 1 χούφτα ηλιόσπορους καθαρισμένους (50 γρ. περίπου)
- σουσάμι (αν σας αρέσει) - για τη διακόσμηση και για επιπλέον νοστιμιά
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το κρασί, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε τον ηλιόσπορο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (μπορεί να χρειαστεί να βάλετε ελάχιστο αλεύρι ακόμα). Αφήνετε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί, περίπου δεκαπέντε λεπτά, στρώνετε ένα ταψάκι με λαδόχαρτο και ξεκινάτε.
Πλάθετε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο (όχι κολλητά). Αν θέλετε να τα τυλίξετε σε σουσάμι, πρέπει να βρέξετε το σουσάμι, να το στραγγίξετε και να το απλώσετε σε δισκάκι μέσα στο οποίο θα κυλιστούν τα στρουμπουλά κριτσινάκια πριν μπουν στο ταψί. Mε αυτόν τον τρόπο το σουσάμι κολλάει στη ζύμη.
Ψήνετε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, περίπου για μισή ώρα, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και μετά, ξέρετε, αν θέλετε τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο.
Σημείωση:
Αν δεν έχετε αλεύρι ντίνκελ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο αλεύρι σταρένιο, το αποτέλεσμα θα είναι γευστικό αλλά σίγουρα δεν θα έχει τις πολύτιμες ουσίες που έχει το ντίνκελ. Το τσαλαφούτι είναι κρεμμώδες τυρί από πρόβειο γάλα. Αν θέλετε να κάνετε παραπάνω κριτσίνια, απλά διπλάσιάζετε τις ποσότητες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Για το καλωσόρισμα
- Ζυμώστε, είναι εκτονωτικό: μπισκοτάκια της Τοσκάνης
- Μπισκότα αλμυρά κι αμυγδαλάτα
- Μπατόν σαλέ λαδένια για όλες τις ώρες
- Τα μπισκότα της Ματούλας
- Γλυκά παξιμάδια για το φθινόπωρο
- Καλαμάκια τυριού, μεζές στο παρά πέντε
- Τα ιταλικά: κριτσίνια από το Τορίνο
- Κριτσίνια ολικής με μπόλικα μυρωδικά
- Στην παραλία χωρίς κριτσίνια; Ποτέ!
- Κουλούρια αλμυρά για τον λιχούδη που νηστεύει